Dr. C. A. van der Sluijs

God

25 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Hervormde predikant vindt vermenging gereformeerd en evangelisch onaanvaardbaar

"Evangelische christenen laten het werk van de Heilige Geest heersen over het werk van Christus. Dat leidt tot een overspannen aandacht voor de heiliging ten koste van de rechtvaardiging," schrijft dr. C. A. van der Sluijs in het Reformatorisch Dagblad. De hervormde emeritus-predikant reageert op dit betoog van dr. Miriam Staal-Cuppen.

Van der Sluijs: "Het werk van de Geest is echter geen moment los verkrijgbaar van Christus’ werk. Waar de Reformatie vandaag niet verstaan wordt, daar zoekt men compensatie in de heiliging. In feite is dit gewoon rooms of dopers. (...) De evangelische beweging behoeft de Reformatie niet aan te vullen. Wat zij aan waardevols zou hebben, is in de Reformatie allang gegeven en evenwichtig geïntegreerd. 

Het zwaartepunt moet ook vandaag liggen bij het 'in Christus zijn', bij de rechtvaardiging van de goddeloze. Van daaruit bloeit de rijkdom van Pinksteren op. We behoeven daarbij geen expliciete aandacht voor de gaven van de Geest om de groei, de vrucht en het wonen van de Geest in ons aan de orde te stellen, zoals bij de evangelischen gebeurt."

Van der Sluijs concludeert: "Een vermenging van die beide is onaanvaardbaar, want zij is wezenlijk onmogelijk vanuit de geschiedenis van de kerk op grond van de Schriften."

Lees hier het volledige commentaar van dr. C. A. van der Sluijs.

Reacties

J
Ja laten we toch vooral zoveel mogelijk onderscheid blijven maken, volgens de zo bekende hokjesgeest. Daarmee ontkennen we dan natuurlijk wél de eenheid die Christus tot stand gebracht heeft. Gelooft dominee dan niet wat geschreven is over die ene Algemene Christelijke kerk, het Lichaam van Christus?
Zéér juist, Jaap! En wanneer starten jullie verkenningsgesprekken met het kerkverband van Ds. Em. van der Sluijs?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher