mama

Mooi

25 oktober 2018 door Shehera Vega Sánchez

Dochter schrijft prachtige brief aan moeder: "Jij bent genoeg!"

Niets is zo mooi als de band tussen een moeder en haar dochter. Dat bewijzen deze mooie brieven die blogger Deva Dalporto van MyLifeSuckers en haar 12-jarige dochter aan elkaar hebben geschreven wel weer. Deva kwam op dit idee, nadat haar dochter op een dag met een rake opmerking kwam.

"Als een moeder is het heel moeilijk om je kind op te zien groeien en onzeker te zien raken," vertelt Deva tegen Upworthy. "Ik zeg altijd tegen mijn dochter dat ze zichzelf niet naar beneden mag halen. Ze moet haar eigen grootste fan zijn. Op een dag draaide ze zich echter naar mij om en zei: "Dan moet jij het ook doen mam!"

Deva werd geraakt door deze woorden. Haar dochter had gelijk. "Ik bekritiseer mijn lichaam sinds ik kinderen heb gekregen," vervolgt ze. "Ik ben hard voor mijzelf en haal mijzelf vaak naar beneden. Dat wil ik abosluut niet als voorbeeld stellen aan mijn kinderen."

Moeder en dochter kwamen op het idee om brieven naar elkaar te schrijven. Brieven waarin ze elkaar hun eerlijke mening geven. Brieven waarin ze lieten zien dat ze allebei genoeg waren, gewoon zoals ze zijn.

De brief die Deva's dochter schreef is ontroerend. "Je hoeft niet perfect te zijn mam," schrijft ze. "Je hoeft niet sterker, zachter, liever of creatiever te zijn of biologische maaltijden te maken. Je denkt dat alles wat je voor ons doet een meesterwerk moet zijn, maar dat is niet de waarheid. Als alles perfect zou zijn, zou niets meer speciaal zijn."

"Ik zie dat je het jezelf verwijt wanneer je je stem verheft naar ons. Ik zie dat je teleurgesteld bent wanneer je alles niet onder controle hebt. Ik zie dat je jezelf te dik vind en je lichaam bekritiseerd. Maar jouw 'muffin top' laat juist zien dat je twee kinderen hebt gemaakt. En is best wel gaaf. Ik zie dat je vind dat je ouder word, dat je in de spiegel naar de rimpels staart. En dat klopt. Iedereen word ouder. Maar hoe ouder je wordt, hoe wijzer en mooier je bent. Jij bent goed genoeg, gewoon zoals je bent!"

"Lieve dochter, jij bent genoeg," klinkt Deva's reactie. "Gewoon zoals je bent. Je hoeft niet mooier, sneller, slimmer, sprankelende, cooler, stiller sterker of wat dan ook te zijn. Want jij bent goed genoeg."

"Ik zie dat je je met anderen om je heen vergelijkt. (...) Doe dit jezelf niet aan. Er zullen zoveel mensen zijn die je naar beneden zullen willen halen. Wees zelf niet een van die mensen. Je hoeft niet perfect te zijn. Wees zo dapper en sterk, wees zoals je werkelijk bent."

Foto: Facebook

Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify