Claudia de Breij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom Claudia de Breij niet bang is voor geloof

"Sommige mensen zijn bang voor een geloof. Ik niet. Geloof doet niks. Mensen doen dingen," schrijft Claudia de Breij in de VARA-gids. De cabaretière en zangeres maakt duidelijk dat mensen goede en slechte dingen met hun geloof kunnen doen.

In haar column verwijst ze naar de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Katwijk die het Armeense gezin van Hayarpi heeft opgevangen. De tiener dreigt te worden uitgezet, maar wordt nu al wekenlang opgevangen door haar kerk. Zij prijst dominee Folkert Rinkema die naastenliefde boven het gehoorzamen van de overheid stelt. 

Aan de andere kant zijn er ook christenen zoals tv-evangelist Pat Robertson. Saoedi-Arabië speelt een kwalijke rol in de moordzaak van Khashoggi. Desondanks vindt Robertson dat de Amerikanen zaken moeten blijven doen met het islamitische land, omdat de wapendeal de VS 100 miljard dollar oplevert. En dat levert veel banen op.

"Zou Pat Robertson dat verhaal kennen van Jezus die de wisselaars de kerk uitsloeg?," vraagt Claudia zich af. "Geloof doet niks. Geloof maakt hooguit goede mensen beter, en slechte mensen slechter."

Foto: YouTube

Reacties

Mevrouw De Breij is eerlijk en verwijst naar toestanden die ons pijn doen. We vinden het onprettig, zetten onze stekels op want... diep vanbinnen schamen we ons. We weten dat ze gelijk heeft. Maar om dàt toe te geven, dàt is een ander paar mouwen. Er wordt van ons als leden van de Bruid van Christus terecht veel verwacht (en kom niet aandraven met het afgekauwde cliché "dat we tenslotte mensen zijn". Uitspraken als die van meneer Patterson zijn een blamage voor de Heer Jezus zelf. Wat zou Hij gedaan en/of gezegd hebben? Dàt antwoord kennen we.
" geloof doet niks"

Een nikszeggende opmerking, door iemand die vervolgens twee " willekeurige" voorbeelden geeft die haar goed uitkomen.

Daarbij veralgemeniseerd zij het geloof. Alles op één hoop.

Nee, de Breij, van diversiteit heb je geen kaas gegeten, óf ook hier alleen jou diversiteit?
M
mensen doen..niks..met het geloof!

Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen