Mannen uit Mali

God

25 oktober 2018 door Trans World Radio

Ali is christen in een zeer vijandige omgeving

In grote delen van Afrika zijn mensen van oudsher gewend elkaar verhalen te vertellen. Ze luisteren makkelijker dan dat ze lezen. Bovendien heeft niet iedereen lezen geleerd; analfabetisme komt nog veel voor op dit continent. Radio is mede daarom nog een gewild medium in Afrika. Hoe groot de impact van radio soms is laat het verhaal van Ali zien. Hij is luisteraar van de uitzendingen Trans World Radio (TWR) in Mali.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

"Ik hoor bij een groep jonge christenen in het noorden van Mali. De laatste tijd komen we bij elkaar om samen te luisteren naar een programma van jullie in het Songhai. We leren hiervan hoe we het geloof in ons dagelijks leven kunnen laten zien. Deze boodschap was echt voor ons bedoeld! We wonen te midden van fanatieke aanhangers van een andere religie en hebben geen eigen voorganger in ons gebied. Wanneer we samenkomen rond de radio om naar deze programma’s te luisteren, is het voor ons alsof we in de kerk zijn. Bedankt voor jullie bemoediging en dat jullie ons opbouwen door deze uitzendingen."

Ali en zijn vrienden hebben moed gekregen om te staan voor hun geloof in een zeer vijandige omgeving. Van de zes miljoen Songhai is slechts 0,2 procent christen. De meesten zijn moslim en vermengen dat vaak met traditionele godsdienst en voodoo. TWR wil Ali en anderen graag blijven aanmoedigen om Christus te volgen, ook als het moeilijk is. De christenen in Mali, maar ook in de omringende landen, ondervinden veel tegenstand. Het is niet altijd mogelijk om openlijk voor hun geloof uit te komen. Ook de programmamakers hebben te maken met bedreigingen, maar kunnen gelukkig doorgaan met het verkondigen van het Evangelie.

‘Voor het eerst horen dat God van je houdt’
Een goedlopende radioserie is ‘The Way of Righteousness’. In de uitzendingen van dit programma gaat de luisteraar mee op reis door de Bijbelverhalen. Deze worden vanaf Genesis op chronologische volgorde verteld, aan mensen die graag naar verhalen luisteren. Gaandeweg komen de verhalen bij Jezus Christus uit en wordt duidelijk wat Gods plan met de mensen inhoudt. Het programma is speciaal ontwikkeld voor moslims om het verlossingswerk van Jezus begrijpelijk te maken. Het gaat in op de kennis die moslims al hebben over Abraham en de profeten. Meestal hebben ze echter nog nooit gehoord dat God van hen houdt en Zijn eigen Zoon voor hen over had.

Veel vragen
Die woorden van Gods liefde laten de luisteraars vaak niet onverschillig. Het raakt hun hart, maar levert ook vragen op. Hele wezenlijke vragen, zoals deze:
"Het was me al een tijdje opgevallen dat er rond één uur een groep mensen samen naar de radio ging luisteren. Ik werd nieuwsgierig. Hoewel ik moslim ben, wilde ik weten waarom mensen hier zo graag naar luisterden. Nu weet ik dat het komt door Gods woord in de uitzending. Ik zou graag willen dat God ook in mijn leven komt. Hoe kan ik met Hem zijn en weten dat Hij met mij is?"

En een luisteraar uit Mali schrijft: "Ik ben moslim en mijn hele familie is dat ook. Een paar weken geleden begon ik naar jullie te luisteren en nu heb ik een heleboel vragen. Veel dingen die jullie uitleggen zijn nieuw voor mij, vooral over de liefde van God voor mij. Hoe kan een almachtige God een relatie hebben met mij, een zondaar? Dit vind ik moeilijk om te begrijpen. Kunnen we elkaar ontmoeten?"

Een ontmoeting is lang niet altijd mogelijk, maar als de presentator in volgende uitzendingen terugkomt op de vragen, is er toch een soort contact. Ondanks grote afstanden komt de radiostem gewoon bij iemand thuis, zodat diegene de antwoorden krijgt die hij zoekt.

In Noordwest-Afrika leven miljoenen mensen die moeilijk bereikbaar zijn en nog nooit over Jezus Christus hebben gehoord. TWR bereikt deze meestal analfabetische en islamitische volken via de radio met het Evangelie. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Wouw, wat bijzonder!

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher