Clemenskerk Waalwijk

Nieuws

25 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

'Religieus zijn is niet afhankelijk van kerklidmaatschap'

"Meer dan de helft van de Nederlanders niet religieus koppen alle kranten vanmorgen naar aanleiding van een nieuw onderzoek van het CBS. En dat is nou net een conclusie die je helemaal niet kunt trekken op basis van dit onderzoek," schrijft Marieta van Driel op het progressief-christelijke weblog Lazarus.

"Iedereen die zich ook maar enigszins bezighoudt met het ‘gelovige deel’ van Nederland, weet dat je religiositeit niet alleen kunt afmeten aan kerklidmaatschap. (...) Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Rond mijn twintigste schreef ik me uit bij mijn geboortekerk: de PKN, want ik werd baptist. Daar ben ik jaren lid geweest, tot mijn scheiding. Mijn geloof wankelde al in de jaren ervoor, ik kwam al niet meer zo vaak in de kerkdienst en na de scheiding besloot ik dat er te veel herinneringen lagen. Dus schreef ik me uit. Ik was een kerkloze dertiger geworden."

Inmiddels is de blogster bijna iedere zondag in de kerk te vinden, maar nergens is zij lid. En zij is niet de enige. Dit voorjaar gaf 71% van ruim 300 respondenten via Lazarus aan ‘vaak’ in de kerk te komen, 17 procent ‘af en toe’ en 10 procent was alleen met geloof bezig in persoonlijke kring. En pionier Remmelt Meijer merkte al eerder op dat er steeds meer 'grensgangers' zijn. Dit zijn mensen die niet meer naar de kerk gaan, maar nog wel religieus zijn. Marieta: "De mens blijft een ongeneeslijk religieus wezen dat zelf wel weer manieren vindt om dat te uiten."

Lees hier haar volledige blog via Lazarus.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher