Antoine Bodar

Levensverhaal

23 oktober 2018 door Hour of Power

Antoine Bodar over zijn depressies: "Ik was God kwijtgeraakt"

Antoine Bodar is priester en hoogleraar, schrijver van boeken over cultuur en christendom en programmamaker bij radio en televisie. Hij staat erom bekend dat hij niet schroomt de zaken bij de naam te noemen.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

"Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het helder spreken heeft een bepaalde mate van moed, daar krijg je ook klappen mee. Ik krijg liever klappen dan dat ik niet meer helder spreek. Ik hou ervan om gewoon te zeggen wat ik vind en als ik dacht dat ik het niet beter zou weten, zou ik het niet zeggen," aldus Bodar. In deze uitzending van Hour of Power vertelt hij Jan van den Bosch openhartig over zijn worsteling met zijn depressieve aanleg, die hij al als kind had.

Antoine was 21 jaar toen zijn depressie een ernstige vorm aannam. Hij deed zelfs een zelfmoordpoging. Antoine: "Het was in een periode in mijn leven dat ik mijn priesterroeping had opgegeven door de chaos in de kerk. Ik was ook van school gestuurd. Het was een opstapeling van negatieve dingen. Ik zag het hele leven niet meer zitten. Ik heb ermee om moeten leren omgaan, dan is het vol te houden. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Daarom geef ik ook openheid van zaken."

Over zijn jeugd zegt Bodar: "Ik had een stille, afwezige vader. Mijn moeder was een kordate dame die vond dat ik anders moest zijn dan ik was. Na mijn zelfmoordpoging zei ze: ‘Wat heb je ons toch aangedaan.’ De huisarts zei overigens: ‘Wat ben je laf’. Dat vind ik beide niet echt helpende opmerkingen. Mijn tante, de zus van mijn vader, heeft me opgevangen in die tijd. Ik heb er een jaar over gedaan om weer een beetje zin in het leven te krijgen. Het is voor mij belangrijk dat het leven zin heeft. Dat het leuk is, is niet belangrijk, maar de zin is wezenlijk. De wil van het leven is dat wij Gods wil doen en zo mogelijk Gods instrument worden. Ik doe daar een poging toe."

Op latere leeftijd werd Antoine opnieuw depressief. "Bij de eerste depressie was ik God min of meer kwijtgeraakt in de crisis van het leven. Mijn tweede depressie duurde lang, wel drie tot vier jaar. Maar ik leefde zo intens met God dat ik het niet in mijn hoofd durfde te halen om mijn leven te beëindigen. Daarnaast kon ik die neiging goed tegenhouden omdat ik veel verantwoordelijkheid draag. Je kunt heel intens met God leven, ook als je depressief bent."

Bekijk het volledige gesprek en lees hier het CIP-interview met Antoine Bodar:

Bodar schreef het boek ‘Droef gemoed’, waarin hij over zijn depressie vertelt.

Reacties

De link onder 't filmpje naar dat boek werkt niet!

https://www.bol.com/nl/p/droef-gemoed/9200000080998479/?Referrer=ADVNLGOO002008P-KXC5FECBQAIOC-301347499340&gclid=EAIaIQobChMIruOR4-2j3gIVAud3Ch2pyAf7EAAYASAAEgK5dvD_BwE&gclsrc=aw.dsPlak deze in je browser, dan lukt het wel.
REAGEER
H
Overigens, waar haal je het recht vandaan om mijn bijdragen te verwijderen? Dat je die van jezelf verwijderd moet jezelf weten, maar je hebt niet het recht die van anderen te verwijderen of te laten verwijderen.
J
De reacties zijn verwijderd, omdat dit item gaat over depressie en niet over homoseksualiteit. Bij andere andere artikelen is voldoende ruimte om over homoseksualiteit de discussiëren.Met vriendelijke groet,Redactie CIP.nl
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher