Mooi

23 oktober 2018 door Shehera Vega Sánchez

Heftig: Irma (51) worstelt al jaren met een taalachterstand

In Nederland hebben meer dan 2,5 miljoen volwassenen problemen met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit wordt ook wel laaggeletterdheid genoemd. De 51-jarige Irma is een van deze mensen. Een chronische ziekte leidde ertoe dat zij een achterstand opbouwde op de basisschool. De speciale school waar ze vervolgens naartoe werd gestuurd maakte de situatie alleen maar erger. "We kregen een boek, een schrift, en dat was het dan," vertelt Irma openhartig in een interview met de NRC. "Wat ik kon, deed ik. Wat niet per se hoefde, deed ik niet. (...) Pas toen ik naar de middelbare school ging viel op hoe slecht ik in lezen en schrijven was."

Irma maakte het lbo, de voorloper van het vmbo, af en kreeg een carrière als schoenmaker. Aangezien dit werk haar niet gelukkig maakte, begon ze als veertiger aan de mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) waarna ze verder studeerde voor de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH).

Ondanks de successen die ze boekte bleef ze hinder ervaren aan haar taalachterstand. Zoals bij het typewerk dat ze moest doen voor de zorginstelling waar ze werkzaam was. Irma: "Dat ging te langzaam en collega’s zeiden steeds: zo kun je dat niet opschrijven. Dan moest er een woord als ‘eventueel’ in. Alles moest zo opgeschreven worden dat we er niet op gepakt konden worden."

Naast haar werk vormen ook sociale situaties vaak een probleem voor Irma. „Mensen walsen over mij heen. Ik heb dan niet de woorden om iets terug te zeggen. Of het duurt langer voordat ik die woorden heb," vertelt ze. "Zeg ik iets meteen, in mijn eigen woorden, dan ben ik lomp en kort door de bocht."

In de kerk heeft Irma geleerd dat acceptatie van haar probleem erg zinvol is. "Daar doe ik met een clubje aan bijbelstudie. We lezen om de beurt voor. Ik heb gezegd dat ik moeilijk lees. Nu hoef ik niet meer bang te zijn dat het misgaat.”


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher