roken

Dagelijks leven

19 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Harm is gestopt met roken: "Ik voel me fitter en energieker"

De christelijke redacteur Harm Bosma was verslaafd aan roken. Onlangs volgde hij de populaire stopcursus Ik Stop Ermee. In het Nederlands Dagblad deelt Harm zijn ervaringen.

Regelmatig rookte Harm een half pakje per dag. Van zijn Brabantse cursusleider kreeg hij te horen: 'Er is slechts één reden waarom mensen een sigaret aansteken: je rookt om de ontwenningsverschijnselen die je vórige sigaret heeft veroorzaakt op te heffen.' Na een genomen sigaret zakt het nicotinegehalte snel, wat stress, vermoeidheid en honger veroorzaakt. Met een nieuwe sigaret wordt dat opgeheven. Harm: "Zelf dacht ik dat roken stress verminderde, dat blijkt dus maar deels te kloppen."

Op een gegeven moment vertelt de cursusleider over een monstertje die de rokers komt bezoeken. Het is een stemmetje in je hoofd, die zal zeggen: Je móét roken! Harm wordt aangemoedigd om de strijd aan te gaan en niet in de smoesjes te trappen. Na zijn laatste twee sigaretten krijgt Harm nog belangrijke tips mee. Eén van die tips is: neem de eerste drie ochtenden voor het ontbijt een glas heet water, dat helpt tegen obstipatie.

Inmiddels zijn we een maand verder en is Harm erin geslaagd om de monstertjes te negeren. "Ik ben trots, want ik ben al bijna een maand gestopt met roken en voel me met de week fitter en energieker worden."

Lees hier zijn volledige verslag in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Vijf redenen om te stoppen met roken en Waarom stoppen met roken zo moeilijk is.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher