kerkverlating

God

19 oktober 2018 door Reformatorisch Dagblad

Waarom Maarten en Arjen niet meer lid zijn van de GerGem

De Gereformeerde Gemeenten (GerGem) zagen in de periode van 2008 tot en met 2017 ruim 20.000 (doop)leden vertrekken. Sommigen ervaren dat als een ramp. Dat geldt niet voor Maarten Vogelaar en Arjen Zijderveld. Zij waren ooit lid van dit kerkverband, maar vonden elders kerkelijk onderdak, vertellen zij in het Reformatorisch Dagblad.

Het tweetal schrijft: "Waarom zijn wij geen lid meer van de Gereformeerde Gemeenten? Omdat wij niet inzagen hoe we in een kerkverband dat zeer wantrouwend staat tegenover alles wat anders is, ons tegelijkertijd kunnen laten vormen door deze denkers. We hebben dit zelf ervaren. Het evangelicalisme is gevaarlijk, C. S. Lewis was niet zuiver op de graat, en met sommige boeken konden we beter de kachel aanmaken."

Het werkelijke probleem is volgens Maarten en Arjen het bewaken en beschermen van de eigen identiteit ten opzichte en vaak ten koste van andere christenen. "En dit doet pijn. Want het raakt direct Gods kerk. Wij zouden de Gereformeerde Gemeenten dan ook willen uitnodigen om zichzelf allereerst te verstaan als onderdeel van de wereldwijde kerk. De doop zegt veel meer over wie we zijn dan ons doopbewijs."

Maarten en Arjen benadrukt dat er veel redenen zijn om de GerGem te waarderen. Zo wijzen zij op "de nadruk op een radicale in plaats van een sluimerende levensstijl, bevinding en doorleving in plaats van een koud rationeel verhaal en een groot bewustzijn van de zonde en kwaad in de wereld en jezelf."

Tegelijkertijd constateren zij dat het kerkelijk besef is verdwenen. "We zien hier te veel een legitimatie voor het in stand houden van de verdeeldheid."

Lees hier het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad. Lees ook: Waarom steeds meer mensen de GerGem verlaten (en wat de GerGem zou moeten doen).

Reacties

J
Ooit in een grijs verleden was ik lid van de GerGem. Het is maar goed dat niemand afhankelijk is van dit kerkgenootschap.

Als je in een kerk zit die in beweging zet richting het kruis van Golgotha, zit je pas echt goed!
REAGEER
W
Die lege kerkbanken, geven het plaatje weer van de kerken van de PKN over het algemeen.

Bij de Ger.Gem. zijn die plaatsen zo weer opgevuld en wordt de kerk weer uitgebreid of nieuwbouw gepleegd.

Kijk naar Yerseke, nieuwbouw, ruim 2 duizend plaatsen.
J
Wat wilt u zeggen? Dat opgevulde kerkbanken de kern van het probleem oplost?
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher