De Godspot

Nieuws

22 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Nationaal Religiedebat 2018: De Godspot

Goddelijk ingrijpen, in tongen spreken of bevangen door de Heilige Geest. Waarom hebben sommige mensen religieuze ervaringen en anderen niet? Bestaat er in je hersenen zoiets als een Godspot? Of ben je gewoon een beetje gek als je gelooft? Dinsdag 30 oktober gaat het Nationaal Religiedebat in op deze spannende vragen.

Onder leiding van schrijver, journalist en kunstenaar Marc van Dijk gaan breinwetenschapper en ex-gelovige Michiel van Elk, neuropsychiater en gelovige André Aleman en filosoof en auteur Désanne van Brederode met elkaar in gesprek. Zit het dan toch allemaal tussen je oren? Of is er werkelijk meer dan wij kunnen onderzoeken?

Breinonderzoek
Het Nationaal Religiedebat kijkt naar het fenomeen van religieuze ervaringen. Michiel van Elk, breinwetenschapper, ex-gelovige en auteur van ‘Extase, doet met ‘de godhelm en andere religieuze experimenten’ de aftrap. Van Elk verricht onderzoek naar religieuze ervaringen en naar de godhelm op paranormaalbeurzen, op Lowlands en bij kerkgenootschappen. Van Elk komt tot de conclusie dat religieuze ervaringen slechts een product zijn van ons brein.

Hersenspinsels
Neuropsychiater en gelovige André Aleman doet ook onderzoek naar de relatie tussen religie en het brein. De auteur van onder meer ‘Hersenspinsels’ en ‘Je brein de baas’ gaat deze avond met Van Elk in gesprek en zet vraagtekens bij diens conclusie. Aleman; "Een hersenspinsel betekent volgens Van Dale letterlijk een verzinsel. En God is zeker geen verzinsel..."

Maatschappelijke consequenties
Derde debater is filosoof en auteur Désanne van Brederode. Brederode zal op beide sprekers reageren en de discussie aanwakkeren over de vraag wat nu de praktische en maatschappelijke consequenties zijn van het denken over geloof en brein.

Ontmoeting
Organisatoren ForumC, De Nieuwe Liefde, het dagblad Trouw en het tijdschrift Religie & Samenleving willen met deze avond het maatschappelijk en wetenschappelijk gesprek over brein, geloof en samenleving een flinke impuls geven. Het doel van het nationale religiedebat is meer kennis ontwikkelen rond religie en samenleving.

Nationaal Religiedebat
De Godspot Dinsdag 30 oktober 2018
Van 20.00 - 21.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: 12,50 euro (studenten 10 euro)
De Nieuwe Liefde, De Costakade 102, Amsterdam

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher