Wat Pechtold ons meegeeft over taalgebruik en onze verantwoordelijkheid

Dagelijks leven18 oktober 2018 Sjors van der Kraan
Alexander Pechtold

Bij zijn afscheid heeft Alexander Pechtold de Tweede Kamer gewezen op het steeds ruwer wordende taalgebruik van sommige bewindslieden. Met instemming hebben wij deze woorden gelezen en willen daar graag wat dieper op in gaan en het voorstel een vervolg geven.

Als gastdocent van de onderwijsorganisatie KlasseTaal, (dochteronderneming van de Bond tegen vloeken) verzorg ik bijna dagelijks in heel Nederland gastlessen over respectvol taalgebruik binnen het Voortgezet- en Middelbaar Beroepsonderwijs.
Met leerlingen en studenten denken wij als organisatie na over de negatieve en positieve effecten en impact van taalgebruik op de social media, in de klas en op de stage- en werkplek. Woorden kunnen aantrekken en afstoten en een domino effect veroorzaken, bewust of onbewust. Het doel van onze lessen is: bewustwording. Samen nadenken over de gevolgen.

Samen verkennen we gevoelige gebieden, zoals: geloof, ziekten, handicaps, afkomst, huidskleur, familie, uiterlijk en seksuele geaardheid, waarmee je anderen kunt kwetsen, beledigen en pijn doen. Bijna al onze vloek- en scheldwoorden zijn hieraan gerelateerd.
Tijdens een van mijn lessen op een MBO, wees een student mij op nog een gebied die ik niet in mijn rijtje had staan: ‘Politiek meneer!’ ‘Wat bedoel je hiermee’, vroeg ik hem verbaasd? De student vervolgde: ‘Nou, in de politiek kunnen ze er tegenwoordig ook wat van! Die maken elkaar ook regelmatig voor rotte vis uit. En zij moeten ons het goede voorbeeld geven?’ De klas legde ik de vraag voor, waarom politici eigenlijk het goede voorbeeld zouden moeten geven, zoals deze student duidelijk maakte? Is hun verantwoordelijkheid op dit gebied groter, zo vroeg ik!

Tijdens mijn gastlessen geven leerlingen en studenten regelmatig aan wat ruwe, vernederende en beledigende woorden persoonlijk met hen doen.

Verschillende antwoorden werden gegeven: Zij vertegenwoordigen ons land; ze staan dagelijks in de spotlights; zo de politiek, zo het land; een fel debat kan ook zonder ruwe taal; soms worden ze heel persoonlijk en dat hoort niet; kinderen krijgen hiermee het verkeerde voorbeeld aangereikt; hiermee legitimeer je grof taalgebruik in de samenleving; voorbeeld doet volgen; het is gebrek aan discipline en gebrek aan woorden, en zo kwamen er nog meer van dit soort rake opmerkingen.

Alexander Pechtold wees erop dat taalgebruik kan ontsporen en dat de Kamervoorzitter Khadija Arib alle ruimte heeft om buitensporig taalgebruik aan de orde te stellen en grenzen te trekken.
Ook wees Pechtold op de eigen verantwoordelijkheid. Daarmee heeft hij enkele aspecten benoemd, die in onze gastlessen steeds ter sprake komen.

Een meisje wat in het verleden veel gepest werd om haar uiterlijk, gaf aan dat de kwetsende woorden haar een steeds onveiliger gevoel gaven en dat haar zelfvertrouwen een enorme deuk had opgelopen. Zelfs zo dat ze aangaf een hekel te hebben aan spiegels, om niet steeds geconfronteerd te worden met haar uiterlijk. Ze formuleerde het als volgt: ‘taal en gedrag + respect = veiligheid.’
Een leerling gaf aan dat het scheldwoord: ‘val dood!’ hem steeds raakt sinds zijn vader in de bouw dodelijk verongelukte na een hoge val.

Een meisje gaf aan het heel irritant te vinden als een ander scheld met het woord Downie en Mongool, sinds zij een broertje heeft met het Downsyndroom. Een jongen wordt heel boos als een ander scheld met ‘kanker’, sinds zijn moeder daaraan overleden is. Een christen en moslim geven aan dat ze gekwetst zijn als datgene wat voor hen ‘heilig’ is, ontheiligt wordt. Zo kan ik nog wel even doorgaan met ervaringen die leerlingen en studenten met mij delen.

Etiketjes plakken
Tijdens mijn gastlessen geven leerlingen en studenten regelmatig aan wat ruwe, vernederende en beledigende woorden persoonlijk met hen doen. Wanneer je anderen uitscheldt, ben je bezig met het opplakken van etiketjes. Jij bent: een mislukkeling, een waardeloos iemand, een niksnut, een mongool, een homo, een slet enz.

Vriendelijke taal verbindt, geeft veiligheid en slaat bruggen naar elkaar.

We plakken niet alleen etiketjes op individuen, maar ook op hele groepen mensen: jullie moeten ons land uit, jullie zijn gevaarlijk, jullie zijn asociaal, jullie zijn waardeloos. In zo’n groep moeten de goede onder de kwade lijden. Generaliseren noemen we dat. Vaak worden hele groepen gedemoniseerd.

Dit alles separeert het individu, een groep een samenleving. Het drijft mensen onderling, en hele groepen uit elkaar, en zet mensen tegenover elkaar in plaats van naast en met elkaar. Het werkt volstrekt niet samenbindend maar werkt ruzie, haat en verwijdering in de hand. Wij tegenover zij.
Mijn leerlingen en studenten geven regelmatig aan te verlangen naar een samenleving waarin respect voor elkaar een normale zaak wordt. We hoeven het helemaal niet met elkaars levenswijze en meningen eens te zijn geven ze tijdens mijn lessen aan, maar het ter sprake brengen van je mening moet wel respectvol en rekening houdend met elkaar gevoelens. En vooral niet persoonlijk worden. En de een reageert nu eenmaal gevoeliger dan de ander. Laten we daar ruimte voor geven is een veel gehoorde reactie tijdens de lessen.

Tijdens mijn lessen schenken we ook ruimschoots aandacht aan de effecten van positieve en vriendelijke taal. Een compliment geven tovert een glimlach op het gezicht van de ander. Positieve etiketjes opplakken. In de brugklassen maken we deze opdracht weleens heel letterlijk. Vriendelijke taal verbindt, geeft veiligheid en slaat bruggen naar elkaar. Opent dialogen en geeft debatten een positieve en inhoudelijke scherpte met blijvende respect voor de ander. Nadenken over onze woorden, heeft te maken met de deugden: discipline, matigheid en wijsheid. Scholen zijn elke dag bezig met het aanleren van deze vaardigheden.

Meneer Pechtold heeft bij zijn afscheid wijze lessen ter navolging meegegeven. Bedankt hiervoor! In mijn gastlessen kom ik hier zeker nog op terug. Fatsoen moet je doen heeft oud premier Balkenende eens gezegd. Werken aan een taalvriendelijk debat, een taalvriendelijke klas en werkplek. Een taalvriendelijke samenleving. Een samenleving waarin mensen rekening willen houden met elkaars gevoeligheden. Inlevingsvermogen noemen we dat met een mooi woord. Ik doe bij anderen niet wat ik zelf ook niet wil is een universele regel. Wij van klasseTaal zijn elke dag met deze thematiek bezig! Geachte politici, een vriendelijk verzoek van onze jongeren aan u: ”Wilt u hierin tijdens uw debatten het voortouw nemen en het goede voorbeeld geven aan onze jeugd en jongeren?” Leer onze jeugd verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die ze zeggen. Wij gaan uw komende debatten met belangstelling, vertrouwen en nieuwsgierigheid volgen.
Bij voorbaat dank namens alle kinderen en jongeren van Nederland die een les van ons hebben gehad!

Bovenstaand artikel is namens KlasseTaal aangeleverd door Sjors van der Kraan, gastdocent/docententrainer VO/MBO. Lees hier meer over het werk van de Bond tegen vloeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarin Joden worden opgeroepen om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich namelijk verschi

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Meerartikelen

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

vervolging nigeria
Nieuws

Christelijke moeder en baby vermoord bij nieuwe reeks islamitische aanvallen in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke