Gert-Jan Segers

Nieuws

17 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers springt in de bres voor bedreigde Haarlemse burgemeester

"Waar Jos Wienen nu verschijnt of vergadert, staan zwaarbewapende beveiligers bij hem in de buurt. Hij heeft nu zelfs moeten onderduiken. Als een burgemeester in oorlogstijd. Omdat hij een burgervader is die pal staat voor de vrijheid van onze rechtsstaat en voor de veiligheid van de Haarlemmers," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina.

"Als je de publieke zaak dient – recht spreekt, wetten maakt of handhaaft – krijg je vaker kritiek dan applaus. En dat is prima. Mensen met macht en met een publieke verantwoordelijkheid moeten kritisch worden gevolgd. Dat is de plicht van een vrije pers en van zelfstandig nadenkende burgers. Want macht en publieke verantwoordelijkheid zijn gekregen van – zo geloof ik – God en van burgers die hun politici kiezen en weer kunnen wegstemmen.

Macht en verantwoordelijkheid krijg je dus nooit per blanco cheque. En toch. De dagelijkse stroom aan verdachtmakingen, haatmail en zelfs bedreigingen waar elke enigszins bekende politicus mee te maken heeft, hebben weinig van doen met gezonde kritische zin jegens ambtenaren, politici en bestuurders.

De dagelijkse beschimpingen van dienaars van de publieke zaak scheppen een klimaat waarin de stap naar bedreigingen en intimidatie steeds kleiner wordt. Zelfs politici doen aan die beschimpingen mee. Dan praten ze over collega’s als ‘de hoge heren in Den Haag’ of nog veel erger dan dat. Alsof ze zelf zondeloos op de maan aan het toekijken zijn hoe andere politici er op aarde een bende van maken.

Als je aan Jos Wienen komt, kom je aan onszelf. Als de vrije, democratische rechtsstaat je lief is en een burgemeester wordt bedreigd, weet je dat wij allemaal Jos Wienen zijn. En let je voortaan iets meer op je woorden."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Reacties

H
In de bres springen suggereert toch echt aanzienlijk meer dan het napraten van alle politici in Nederland, geen enkele uitgezonderd.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher