Voltooid leven

Nieuws

17 oktober 2018 door ANP

Aantal geregistreerde euthanasiegevallen daalt na jarenlange toename

Het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie neemt na een jarenlange toename ineens af. In de eerste negen maanden van 2018 lieten 4.600 mensen hun leven beëindigen door een arts, 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De cijfers heeft Trouw tussentijds opgevraagd bij de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, schrijft het ANP.

Voorzitter Jacob Kohnstamm noemt het in de krant onwaarschijnlijk dat de daling in de laatste drie maanden van het jaar nog zal verdwijnen. Kohnstamm vindt het echter te vroeg om van een trendbreuk te spreken, ook al stijgt het aantal euthanasiegevallen al sinds 2003 ieder jaar. "Daarvoor hebben we de cijfers van 2019 nodig. Wellicht blijkt dit jaar een uitzondering."

Over de oorzaken van de daling is het speculeren. Mogelijk speelt het feit dat justitie onderzoek doet naar een aantal als onzorgvuldig bestempelde euthanasiegevallen een rol, opperen betrokkenen. Een heel andere mogelijke verklaring is dat door de griepgolf van begin dit jaar veel mensen die ernstig ziek waren zijn overleden.

De laatste jaren laaide het euthanasiedebat in christelijk Nederland op. D66 is voorstander van de pil van Drion is, waarmee oudere mensen zelf een einde kunnen maken aan hun leven. De ChristenUnie is hier fel op tegen. Beide partijen maken deel uit van de regering. Lees ook: Voltooid leven: dit staat in het kersverse regeerakkoord.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify