misbruik

Nieuws

16 oktober 2018 door NRC

Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk biedt misbruikslachtoffers opnieuw excuses aan

Kardinaal Wim Eijk en broeder Bernardus Peeters hebben het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk opnieuw veroordeeld en hun excuses aangeboden aan de slachtoffers. Dat deden ze in een brief die op 12 oktober in NRC verscheen.

In NRC schrijven ze onder andere: "Dat seksueel misbruik het gevolg was van machtsmisbruik en oneigenlijke afhankelijkheidsrelaties, soms door angst te creëren voor kerkelijke functionarissen en soms door misbruik te maken van het geloof en veelal van de kwetsbaarheid van kinderen, is schokkend en volstrekt onacceptabel. Het christelijk geloof dient juist een bron van inspiratie en een moreel kompas voor het denken en handelen te zijn."

In de verklaring benadrukt het tweetal dat de Kerk in Nederland veel heeft gedaan om de slachtoffers de helpende hand te bieden. Zo wijst men op een pakket aan preventiemaatregelen om misbruik in de toekomst te voorkomen. Ook is er een centraal Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag en een gezamenlijke Gedragscode Pastoraat voor alle bisdommen en congregaties in Nederland. 

"Tevens wordt bij aanname van kandidaten en benoemingen een VOG vereist en bij een overstap tussen bisdommen, ordes en congregaties een antecedentenonderzoek. (...) Bij verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen wordt altijd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie."

Lees hier de volledige verklaring op de site van NRC.

Beluister ook een recente CIP Podcast over het misbruikschadaal in de Rooms-Katholieke Kerk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher