Hart voor Kinderen Oeganda

Dagelijks leven

16 oktober 2018 door Hart voor Kinderen

Hoe deze Afrikaanse vrouwen na een heftige tijd opnieuw leerden leven

Hart voor Kinderen probeert niet alleen voor de kinderen in Oeganda het verschil te maken, ook voor de Oegandese moeders wil Hart voor Kinderen iets betekenen.

Hart voor Kinderen wil wereldwijd verlaten en kwetsbare kinderen in moeilijke levensomstandigheden kansen bieden op een beter leven, door ontwikkelingshulp, opvang en onderwijs.

Vrouwen hebben in Oeganda niet veel te zeggen en er vinden heel regelmatig verkrachtingen plaats, waardoor vrouwen vaak en veel kinderen van verschillende mannen hebben. Madina, hoofd van onze partnerorganisatie Caring Heart for Women and Children, spant zich heel erg in om juist deze vrouwen een kans te bieden op een beter leven. Vooral door haar eigen achtergrond werd ze geïnspireerd om voor de vrouwen in haar omgeving in Oeganda iets te betekenen.

Madina’s verhaal
Madina Nawulooza komt uit een gezin van 17 kinderen, van dezelfde vader, maar allemaal met een andere moeder. Haar vader had meerdere vrouwen, iets wat vaak voorkomt in Oeganda. Madina was twaalf jaar oud toen haar moeder stierf. Zij had als enige het geluk dat ze door haar vader werd gekozen om naar school te mogen gaan. Een grote kans, maar ook een grote verantwoordelijkheid, aangezien haar broers en zussen die kans niet kregen. Nadat ze van school af kwam ondersteunde Madina haar zussen. Ze begon ook na te denken over of ze iets kon betekenen voor de dakloze kinderen en moeders om haar heen. In Oeganda worden vrouwen enorm achtergesteld op de mannen. Als je man zegt: Sta! Dan sta je op. Als hij zegt: Zit! Dan ga je zitten. Zelfs als hij je slaat, laat je het over je heen komen en verontschuldig je je daarna. Vrouwen zijn het eigendom van hun man.

Toen Madina op een keer op weg was naar haar schoonmoeder, zag ze een vrouw langs de weg zitten. “Ze huilde en was overduidelijk zwanger. Ik stapte uit en vroeg de vrouw waarom ze huilde. De vrouw zei: ‘In het ziekenhuis vertelden ze me dat ik paracetamol moest kopen, maar ik heb geen geld.’ In Oeganda kost paracetamol 2000 shilling, minder dan een euro.” Madina was zo bezorgd dat ze de vrouw vroeg in te stappen. Ze zei: “Ik weet nog niet hoe, maar ik ga jou helpen.” De vrouw vertelde haar dat er veel meer vrouwen zijn zoals zij. Madina begon hen thuis op te zoeken en zag de kinderen thuis terwijl het een schooldag was. Ik vroeg hen: ‘Waarom gaan de kinderen niet naar school?’ ‘We hebben geen geld om het schoolgeld te betalen.’ zeiden ze.”

"Ik sloot me op en dacht alleen maar aan hoe ik de zwangerschap kon beëindigen en de kinderen uit mijn lichaam kon halen. Zal ik een mes gebruiken?"

In die tijd ontmoet Madina Dolf van de Vegte van Family7. Met hem deelt ze haar plannen om de vrouwen en kinderen in haar omgeving te helpen. Dolf was enthousiast over haar idee en beloofde haar op elke mogelijke manier te helpen. Via Family7 komt ze in contact met Hart voor Kinderen. Inmiddels is er een Moeder en Kindcentrum en regelt Madina voor de moeders allerlei naaiwerk, om zo in hun eigen onderhoud te voorzien. De vrouwen maken onderzetters, schalen, sieraden, maandverband en tassen. Binnenkort wordt er een nieuw microkredietproject opgestart, waarbij vrouwen worden opgeleid als kapster. Het Moeder en Kindcentrum is ook het middelpunt van de jaarlijkse matraspakketactie, waar vele vrouwen aan meehelpen.

De kinderen worden op een school geplaatst. Er zijn zoveel kinderen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Door het onderzoeken van de achtergrondsituatie van de kinderen, selecteert Madina de kinderen die de hulp het hardst nodig hebben. Vanuit het Moeder en Kindcentrum worden de bezoekdagen van familie en het grote kerstfeest georganiseerd voor honderden vrouwen en kinderen.

Op de vlucht voor het Verzetsleger van de Heer
Janet Ongwech is een van de vrouwen die opgenomen werd in het programma van Madina. Ze groeide op in de periode dat de Joseph Kony dood en verderf zaaide in Oeganda. Janets familie was straatarm en altijd op de vlucht voor the Lord’s Resistance Army (LRA). De LRA, bij ons bekend als het Verzetsleger van de Heer onder Kony, voerde jarenlang een schrikbewind onder de bevolking in het noorden van Oeganda. Kony werd berucht om de kindsoldaten die hij de meest verschrikkelijke dingen liet doen. Een aantal van Janets broers en zussen werden door het Verzetsleger ontvoerd en vermoord, maar Janet wist te ontkomen. Ze ontmoette een man en raakte zwanger van een tweeling.

"Mijn situatie was zo moeilijk en ik wist me echt geen raad. Maar Gods liefde was er al die tijd."

Janet: “Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, liet mijn vriend mij in de steek. Ik moest van hem een abortus laten doen, maar dat kon ik niet. Dan was het niet zijn verantwoordelijkheid, vond hij, en hij ging bij me weg. Toen dacht ik, misschien moet ik dan maar wel een abortus laten doen. Maar waar moest ik het geld vandaan halen?” Janets familie kon haar niet helpen, haar vriend had haar verlaten. Ze was ten einde raad. “Ik sloot me op en dacht alleen maar aan hoe ik de zwangerschap kon beëindigen en de kinderen uit mijn lichaam kon halen. Zal ik een mes gebruiken? Of verdrink ik mezelf?”

'Als ze geboren zijn gooi ik ze in het water'
Gelukkig heeft dit verhaal een goede wending genomen en leeft Janet nog. Janet: “Ik ben er doorheen gekomen en kan nu lotgenoten helpen. Mijn situatie was zo moeilijk en ik wist me echt geen raad. Maar Gods liefde was er al die tijd. Ik heb het gered, ook al was het na die tijd niet gemakkelijk. Elke minuut van de zwangerschap was een kwelling en ik dacht: ‘Als ze geboren zijn gooi ik ze in het water. Want zij zijn de reden dat ik lijd.’ Eerlijk gezegd hield ik de eerste maand niet eens van ze. Ik zag ze als iets slechts wat in mijn leven gekomen was. Pas veel later begreep ik dat God iets met een reden laat gebeuren. En nu… het zijn zulke lieve, meelevende jongens. Misschien voelden ze mijn pijn toen ze in mijn buik zaten, want als ik verdrietig ben vragen ze meteen wat er aan de hand is. Al begrijpen ze het nog niet, toch voelen ze mijn pijn. Soms denk ik: Stel dat ik ze had gedood. Dat had ik mezelf nooit vergeven.”

Naar omstandigheden gaat het nu goed met Janet en haar kinderen. Hart voor Kinderen helpt de kinderen naar school te gaan en ook Janet gaat verder met haar leven. “Als ik naar mijn kinderen kijk, denk ik: Als ik ze had laten weghalen had ik ze nooit gekend. En dan besef ik dat ik God alle eer moet geven. Zonder Hem en jullie hulp had ik het echt niet gered.”

Onderwijs is de enige kans op een betere toekomst voor een kind, en indirect de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat juist de kwetsbare en zeer arme (wees)kinderen in Oeganda de kans krijgen om naar school te gaan. Een kostschool betekent dat een kind naast onderwijs ook drie maaltijden per dag, een bed met matras, kleding, medicatie, veiligheid en liefdevolle verzorging krijgt. Vanaf € 7,- per maand helpt u al mee in de zorg voor een kind in Oeganda. Doet u mee? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify