Open Doors-dag

Nieuws

16 oktober 2018 door Open Doors

Open Doors-dag staat zaterdag in teken van eenheid christenen wereldwijd

‘Eén in Hem’ is het thema van de jaarlijkse Open Doors-dag die op zaterdag 20 oktober wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Sprekers uit India, Noord-Korea en Pakistan vertellen hoe het is om christen te zijn in hun land en hoe ze eenheid ervaren met christenen wereldwijd. Daarnaast vertellen drie Tweede Kamerleden van christelijke partijen over hun relatie met de vervolgde kerk.

De situatie van christenen in India verslechtert snel. De laatste jaren steeg het land snel op de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks uitbrengt. India staat dit jaar op de elfde plaats. Christenen krijgen steeds vaker te maken met sociale intimidatie en geweld en ook zijn er anti-bekeringswetten in zeven staten van kracht, die de bekering tot het christendom strafbaar maken. Om christenen in India te steunen, wordt tijdens de Open Doors-dag een twee jaar durende gebedscampagne gelanceerd voor India: ‘Eén voor India’.

De Indiase Samuel vertelt tijdens de Open Doors-dag wat het betekent om in zijn land trouw te blijven aan het geloof in Jezus Christus. Deze kerkleider, die veel ervaring heeft met het ondersteunen van vervolgde christenen, ervoer na het afronden van zijn theologische opleiding een sterke roeping om in zijn vaderland aan het werk te gaan. Hij werd daarin aangemoedigd door de woorden uit Jesaja 35: “Geef kracht aan trillende handen, maak knikkende knieën sterk. Zeg tegen het moedeloze volk: ‘Wees sterk en vrees niet.’”.

Broeder Simon uit Zuid-Korea sprak al vaker op de Open Doors-dag. Hij helpt de vervolgde kerk in Noord-Korea al meer dan dertig jaar. Kort geleden werd het 70-jarig bestaan gevierd van de natie waar christenen al jaren lijden in werk- en strafkampen. “Terwijl Noord-Korea haar 70-jarig bestaan viert, gedenken wij dat de kerk al die jaren al standhoudt onder verdrukking”, zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. “Dat is bijzonder en daarom willen we daar op deze Open Doors-dag bij stil staan.”

Hana is een Pakistaanse vrouw die naar de Open Doors-dag komt om te vertellen over de kerk die standhoudt in Pakistan. Pakistan is een land dat Open Doors-oprichter Anne van der Bijl na aan het hart ligt. Van der Bijl, die in mei 90 jaar werd, reisde in maart nog naar dit door geweld geteisterde land. Christenen worden veelal gezien als tweederangsburgers en wie een christen in diskrediet wil brengen, kan hem eenvoudig beschuldigen van godslastering. Asia Bibi is daar het meest schrijnende voorbeeld van. Zij zit al sinds 2009 gevangen omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Momenteel buigt het Pakistaanse hooggerechtshof zich over haar zaak.

Open Doors introduceert alle sprekers met een schuilnaam en een foto waarop ze niet herkenbaar zijn. “De landen waar de sprekers vandaan komen, staan allemaal hoog op de Ranglijst Christenvervolging. Noord-Korea al jaren onbetwist op nummer 1, Pakistan op 5 en India dus op 11”, legt Dees uit. “De sprekers zijn belangrijke sleutelfiguren in ons werk in deze landen. Voor hun veiligheid kunnen we niet te veel over hun identiteit zeggen. Tegelijkertijd zegt dat heel veel: deze mensen lopen groot risico omdat ze de Here Jezus volgen. Wat is het belangrijk om hen tijdens de Open Doors-dag te laten zien dat we één met hen zijn, en één met Hem: Jezus Christus.”

Aan het eind van het ochtendprogramma ontmoet gastheer van de Open Doors-dag, dominee Ron van der Spoel, politici van het CDA, SGP en ChristenUnie. Ze vertellen hoe zij in Den Haag werken voor vervolgde christenen. SGP-voorman Kees van der Staaij: ”Het is heel bemoedigend en inspirerend om op de Open Doors-dag met zoveel christenen bij elkaar te zijn”. Joël Voordewind van de ChristenUnie sluit daar bij aan: “Als ik reis in China, Pakistan en Iran, dan ben ik zelf onder de indruk van de kracht van het geloof van vervolgde christenen. Ze houden hun geloof vast ondanks de verdrukking die ze moeten meemaken.” Martijn van Helvert van het CDA neemt ook deel aan het gesprek.

De laatste spreker tijdens de Open Doors-dag is Jurjen ten Brinke. Hij is voorganger van een multiculturele gemeente in Amsterdam-Noord en reisde verschillende keren naar de vervolgde kerk. Hij diept het thema ‘Eén voor Hem’ verder uit. “We ervaren allemaal stormen in ons leven: twijfel, vervolging, problemen op school of in ons gezin. Juist in die moeilijkheden mogen we blijven vertrouwen op de Here Jezus. We zijn immers verbonden met Hem. We zijn ook verbonden aan elkaar. We mogen van elkaar leren hoe we kunnen blijven geloven en vertrouwen.”

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er speciale kinderprogramma’s. De toegang is gratis, tickets voor zowel kinderen als volwassenen zijn te reserveren via deze website.
De Evangelische Omroep maakt opnames van de dag en zendt een televisieverslag uit op zondag 28 oktober tijdens het programma Nederland zingt op zondag om 09.10 uur op NPO2.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify