Denis Mukwege

Nieuws

15 oktober 2018 door Dirk van Genderen | Christianity Today

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede is een christelijke dokter

De kranten en de journaals melden deze dagen dat de Nobelprijs voor de Vrede naar de Congolese arts Denis Mukwege en de Jezidi-activist Nadia Murad gaat, voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen. Mukwege stond afgelopen vrijdag in de operatiekamer toen hij hoorde dat hij deze prijs ontving.

Decennialang leden vrouwen in de Democratische Republiek Congo onder de wreedheid van rebellen en militairen. Er wordt geschat dat er 50.000 vrouwen werden verkracht sinds de gevechten in 1996 uitbraken en aanhielden tot het einde van de burgeroorlog in 2003. Maar nog steeds worden met name in Oost-Congo op grote schaal vrouwen verkracht.

Nergens heb ik echter gelezen dat de Congolese arts Mukwege een overtuigd christen is. Het is zeker waardevol om dat juist wel te vermelden. Daarom leest u dat hier in deze Nieuwsbrief.

Vrouwenarts Denis Mukwege wordt ook wel ‘Dr. Wonder’ genoemd. De afgelopen twintig jaar heeft hij tienduizenden vrouwen behandeld in het Panzi Ziekenhuis in Bukavu. Hij behandelt hen kosteloos. Velen van hen waren verkracht door militanten en waren verwond en gestigmatiseerd achtergelaten. Als vuilnis, zonder waarde.

‘Dr. Wonder’
Dr. Mukwege benadrukt dat zijn geloof een belangrijke rol speelt, ja, de bron is, van zijn voortdurende inzet voor deze mishandelde vrouwen. "Het gaat mij erom dat deze vrouwen hun waardigheid weer terugkrijgen."

"Als christenen hun geloof niet praktisch maken onder hun volk en hun buren, kunnen we de zendingsopdracht die Christus ons gegeven heeft, niet vervullen."

Hij is de zoon van een voorganger van een pinkstergemeente. Hij besloot medicijnen te gaan studeren nadat hij met zijn vader tijdens een reis voor zieken had gebeden.
In 1999 richtte hij het Panzi Ziekenhuis op. Het ziekenhuis valt onder de verantwoordelijkheid van de pinksterkerken in Centraal-Afrika.

Zendingsopdracht
"Als christenen hun geloof niet praktisch maken onder hun volk en hun buren, kunnen we de zendingsopdracht die Christus ons gegeven heeft, niet vervullen," stelt Mukwege. Ook bedrukt de 63-jarige arts dat mannen en vrouwen voor God gelijk zijn.

"Het is onze opdracht, vanuit Gods Woord, om alle zogenaamde macho-demonen, die denken te kunnen doen wat ze willen, uit te drijven, zodat vrouwen die het slachtoffer zijn van mannelijke barbaarsheid weer de heerschappij van God in hun leven kunnen ervaren," merkt hij op.

Ooit was dr. Mukwege de enige arts in Congo die verkrachte vrouwen hielp en hersteloperaties uitvoerde. Het Pinksterziekenhuis biedt de vrouwen ook therapie, bijstand in rechtszaken en hulp bij re-integratie in de samenleving.

Hij daagt christenen uit zich te bezinnen op de geloofwaardigheid van het Evangelie in de 21e eeuw. "Besef wat het betekent dat we de genade van de Heere Jezus hebben ontvangen om de kerken te maken tot een licht dat nog steeds schijnt in deze duistere wereld, zeker ook op de waardigheid van man en vrouw."

Dit bericht verscheen via Christianity Today in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher