Bond tegen vloeken logo

Nieuws

11 oktober 2018 door Bond tegen vloeken

Bond tegen vloeken: Veruit meeste kinderboeken vloekvrij

In slechts 13% van de door de Bond tegen vloeken onderzochte kinderboeken staan vloeken en andere grove taal. Sinds 2014 is er een dalende lijn wat betreft grof taalgebruik in de kinderliteratuur.

De Bond tegen vloeken onderzoekt jaarlijks de door de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) genomineerde en gewaardeerde kinderboeken.
4 van de 31 onderzochte boeken (13 %) bevatten vrij veel grove taal. Dit is vergelijkbaar met de uitslag van 2017, toen 14% van de boeken grove woorden bevatte. In 2014 lag dit percentage nog op 40%.

Een lezersjury heeft de boeken gescreend op alle mogelijke grove taal. De gvd-vloek komt geen enkele keer voor in de onderzochte boeken. Wel valt het op, dat de naam van God (al dan niet met hoofdletter geschreven) vaker voorkomt. 22 keer ten opzichte van vorig jaar 5 keer.

Het boek Lampje van Annet Schaap, dat naast eerdere prijzen nu ook de Gouden Griffel won, bevat een aantal grove woorden. In het boek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman dat de Gouden Penseel won, staan geen grove woorden.

Lees hier meer over het werk van de Bond tegen vloeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher