Archeologische vondst

Nieuws

10 oktober 2018 door Redactie

Unieke vondst: inscriptie verbindt Jeruzalem uit de tijd van Jezus aan het heden

De Israëlische archeologen hebben een unieke band ontdekt tussen het Jeruzalem van 2000 jaar geleden en vandaag. Dat meldt CBN News. Archeologen onthulden de oudste inscriptie ooit gevonden met de tekst 'Jeruzalem' in moderne Hebreeuwse spelling.

Tijdens een pre-constructie opgraving voor een nieuwe weg ontdekte het team een pilaar met de inscriptie bij de ingang van Jeruzalem. De ingeschreven pilaar maakt deel uit van een nieuwe tentoonstelling in de tempelgalerij van het Israël Museum. De pilaar is de nieuwste schat uit de tijd van Jezus in de tentoonstelling. 

Tweede Tempelperiode
Op de inscriptie staat: Hananja bar Dodalos m'Yerushalayim. Dat betekent Hananja, de zoon van Dodalos, uit Jeruzalem. De senior curator zei daarover: “Jeruzalem is verrassend voor ons ingeschreven zoals we het vandaag schrijven en op dezelfde manier zoals we het vandaag uitspraken: Yerushalayim. Het is de eerste keer dat we zo'n inscriptie hebben van 2000 jaar geleden, uit de tijd van de Tweede Tempelperiode.”

Over de inscriptie
Volgens de curator staat de naam Yerushalayim op munten uit de grote joodse opstand tegen de Romeinen in 70 na Christus, maar die munten zouden een politieke agenda hebben gehad. “Hier is geen agenda. Het is gewoon een ambachtsman uit een pottenbakkersdorp die zijn naam en de naam van zijn naam vermeld en verklaart dat hij uit het dorp komt, maar dat hij oorspronkelijk afkomstig is uit de grote stad Yerushalayim, Jeruzalem."

De ontdekking van de inscriptie zou in theorie een einde moeten maken aan het verdraaien van de geschiedenis over het land Israël en moeten leiden tot internationale erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, zeggen Israëlische commentatoren volgens Christenen voor Israël.

Of dat zal gebeuren is maar de vraag. Vier maanden geleden ontstond er bijna een politieke rel tussen Israël en het Verenigd Koninkrijk tijdens het eerste officiële bezoek van een lid van het Britse Koningshuis aan Israël. In het programma over het bezoek van Prins Wiliam werd de Oude Stad van Jeruzalem aangeduid als “bezet Palestijns gebied”.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher