Uitbesteden

God

10 oktober 2018 door Dick van den Bos

Pastor Richard Wilbrink leerde uitbesteden: "Ik was geneigd om alles zelf te doen"

Het is belangrijk om als (kerk)leider taken uit te besteden aan mensen om je heen. Anders word je zelf heel druk en worden de mensen om je heen niet uitgedaagd. Dan worden mensen niet de persoon die God voor ogen heeft met hun leven. Dat is de boodschap van pastor Richard Wilbrink, leider van Nehemia Ministries in Zwijndrecht. Vrijdag en zaterdag is hij host van een FMF-conferentie met leiderschapscoach dr. Dean Radtke.

FMF is een netwerk voor gemeenteleiders & leiders van christelijke organisaties met als doelstelling relatiebouw, vriendschap, erkenning en waardering.

Richard Wilbrink is sterk geïnspireerd geraakt door het onderwijs van Radtke. “Wat ik mooi vind is dat hij leert hoe je als organisatie of kerk kan groeien, maar waarin je als leider tegelijkertijd geen overuren hoeft te maken. Hij zegt: als je de juiste mensen op de goede plekken zet, zal het er niet voor zorgen dat je bijvoorbeeld je gezin bijna geen aandacht meer kan geven.”

Als leider moet je zorgen dat je niet alle kleine taken gaat doen, maar dat je vooral koers houdt, aldus Radtke. Dat illustreert Wilbrink met een voorbeeld van een dirigent. “Als dirigent moet je niet steeds van het podium afstappen en tussen het koor gaan staan, om daar verbeteringen aan te brengen. Want als je dat doet, dan is er niemand bezig met het dirigeren. Je moet mensen aanstellen die op die taken toezien – en geregeld met hen zitten om te checken of het goed gaat. Maar als leider moet je specifiek bezig zijn met de koers. Soms moet je ruimte inplannen om naar buiten te staren en na te denken, dat moet een onderdeel van je werk zijn.”

Overdragen
Wilbrink is dit in zijn eigen leiderschap gaan toepassen, en dat helpt hem sterk. “Ik ben fulltime aan de slag gegaan. Ik geeft toe dat dit mij een makkelijkere positie heeft gegevene. Wat andere voorgangers soms ’s avonds moeten doen, kan ik overdag al doen. Maar als leider mag ik verder kijken dan het hier en nu. Ik heb veel taken overgedragen zodat de leiders in de gemeente zich ontwikkelen.”

"Als dirigent moet je niet steeds van het podium afstappen en tussen het koor gaan staan, om daar verbeteringen aan te brengen."

Wat waren fouten in leiderschap die je maakte?
“Ik ben een echte allrounder, dus er zijn veel dingen die ik wel een beetje kan. Daardoor kun je geneigd zijn om al die dingen zelf te doen. Ik moest leren om na te denken: wie zou het ook kunnen doen? Wie heeft God in Zijn kerk gegeven? Wie kan ik deze taken zo toevertrouwen, dat hij het ook kan leren? Daar wil ik wel aan toevoegen dat je diegenen wel moet coachen. Delegeren moet je niet blind doen en er nooit meer op terugkomen. Ik ben uiteraard hier net op weg in en moet nog veel leren."

Wat zijn de gevolgen als je niet delegeert als kerkleider?
“De mensen blijven dan jarenlang hetzelfde zonder zich te ontwikkelen. De behoefte om te groeien is er ook niet. Ze hebben ook niet eens in de gaten dat je kan groeien en ontwikkelen.”

“Het gevolg is dat je mensen hebt die er tevreden mee zijn hoe het nu is. Er is ook een deel die buiten de kerk uiting geeft aan hun roeping en in de kerk genoegen nemen met een bijrol. Maar je hebt ook mensen die afhaken omdat er te weinig mogelijkheden zijn. Dat is natuurlijk vervelend. Als mensen aan hun plafond zitten, moeten we kijken voor een volgende stap. Het is belangrijk als leider dat je goede vragen stelt, om te kijken of de tienerleider écht volledig tot bloei komt op die positie.”

Tegelijkertijd maak je ook veel overuren als je niet delegeert..
“Ja! Veel mensen denken dat het hun lot is omdat ze kerkleider zijn. Maar ergens klopt het niet als je meer dan 100 uur per week moet werken omdat je toevallig in de bediening zit. Juist in die positie is het ook zo belangrijk om tijd van rust te hebben, aan je relatie met God werken, zodat je ook kunt genieten van wie Hij is. Ook is het belangrijk dat je je gezin veel aandacht geeft.”

"Als mensen aan hun plafond zitten, moeten we kijken voor een volgende stap."

Het weekend zal in het teken staan van leiderschap. Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die sceptisch zijn tegenover structuren en leiders?
“Je kunt structuur en organisatie heel technisch en zakelijk maken, maar in werkelijkheid praat je over mensen die elkaar ontmoeten en samen een stap verder komen in waarheen God je als organisatie of kerk heenleidt. Je zag het ook al in Handelingen. Eerst ontmoetten ze elkaar in de synagoge, later werden er in overleg strategieën bepaald, zodat ze het evangelie kon verspreiden. Men kwam ook weer bij elkaar terug voor evaluatie."

Noem eens zes gedachten van Dean Radtke die jou sterk hebben geholpen...

  • Alles alleen doen heeft voordelen, maar je komt dan uiteindelijk in een overleefmodus. Werk met teams! 
  • Het grootste probleem van leiders is dat ze niet doen, wat ze wel weten om te moeten doen. Het gaat niet om meer kennis, maar om de kennis ook echt toe te passen.
  • Groei heeft te maken met echt willen veranderen.
  • Als leider moet je niet die zaken doen die eigenlijk anderen kunnen doen. Maar delegeren is meer dan alleen taken overdragen. Delegeren is waarde toevoegen aan anderen door hen te coachen. 
  • Laat me je leidersontwikkelingsprogramma zien! Krachtige groeiende organisaties trainen alle mensen en medewerkers.
  • Wanneer iemand een probleem neerlegt bij een leider zonder een oplossing is dat eigenlijk een klacht indienen. Als leider ben je niet geroepen om problemen op te lossen, maar om uit de voorgestelde oplossingen de juiste keuze te maken. Een leider is er om de visie te ontvangen en koers te houden.

Ben je leider van een bedrijf, voorganger of oudste van een kerk dan is deze conferentie met dr. Dean Radtke op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober een aanrader. Geef je dan hier op!

Reacties

H
Rick, de link om aan te melden werkt niet...
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher