Arjan van Essen

Nieuws

09 oktober 2018 door Gouds Dagblad | Nederlands Dagblad

Ontslag docent Driestar College vanwege theater is toegestaan

Het Driestar College mag de arbeidsovereenkomst met docent en theatermaker Arjan van Essen ontbinden. Dat heeft onafhankelijke identiteitscommissie maandagavond uitgesproken, laat het Gouds Dagblad weten. 

De christelijke school op reformatorische grondslag heeft principiële bezwaren tegen theaterproducties en besloot de docent om die reden te schorsen. Omdat Van Essen de theaterproductie wil laten doorgaan, is hij op dit moment 'vrijgesteld van werkzaamheden', zoals dat officieel heet. De docent betreurde de gang van zaken. "Ik zou liever het gesprek, een discussie met de school willen aan gaan," liet hij destijds weten.

De onafhankelijke identiteitscommissie werd ingesteld door de Vereniging voor Gereformeerd Onderwijs (VGO). De commissie bestaat onder andere uit dominees, rechters en politici. Maandag verscheen Van Essen voor de commissie. De VGS-commissie wees Van Essen erop dat reformatorische scholen erop worden afgerekend als ze niet consistent zijn in hun beleid. 

De schoolleiding betreurt het dat de docent ervoor heeft gekozen om door middel van een vlog over de kwestie uit te weiden. Via deze vlog legde Van Essen zijn leerlingen uit waarom hij momenteel geen les geeft. In een brief aan de ouders benadrukt het college van bestuur dat men Van Essen prijst omdat hij jongeren waarschuwt voor verslavingen. "Het conflict gaat over de vorm waarin hij die waarschuwing wilde geven en over de transparantie daarover."

Van Essen was 25 jaar lang gokverslaafd. Dat leven is nu achter de rug. Zijn leven als christen geeft hem nu échte rust. De theaterproductie gaat over dit aangrijpende levensverhaal: de gokverslaafde die zichzelf speelt. Op 3 november is de première van het theaterstuk over zijn leven: Kop of Munt. Inmiddels heeft Van Essen schuldbelijdenis gedaan en geen last van z'n verslaving.

In het Nederlands Dagblad laat Van Essen weten dat hij is aangeslagen door het oordeel van de commissie. 

Lees ook: Docent Arjan mag geen les meer geven op Driestar College en Waarom theater niet past bij de reformatorische identiteit.

Onlangs werd dit nieuwsitem besproken in de CIP Podcast: Is de schorsing van Arjan van Essen doorgeslagen calvinisme?

Reacties

Dus de Vereniging voor Gereformeerd Onderwijs heeft als één van haar organen een "onafhankelijke identiteitscommissie", bestaande uit dominees, rechters en politici. Dat is een deftige club, wie zitten daar precies in? Wat is de verhouding tussen deze VGO en De Driestar? En die tussen de VGO en Arjan van Essen? Ik denk dat hij beter naar een gewone rechter kan gaan met steun van een advocaat die deskundig is in arbeidsrecht.
J
Hello Kees,

Jij schrijft:

"Ik denk dat hij beter naar een gewone rechter kan gaan met steun ..."

Absoluut mee ONEENS! Gods Woord leert mij iets GEHEEL anders!

"Durft iemand uwer, wanneer hij iets heeft met een ander, recht zoeken bij de onrechtvaardigen en niet bij de heiligen?

Indien gij alledaagse geschillen te berechten hebt, laat gij dan hen zitting nemen, die in de gemeente niet in tel zijn?

Ik zeg het om u te beschamen. Is er dan bij u geen enkel wijs man, die uitspraak zal kunnen doen tussen broeders? (1 Cor.6:1,4-5)

Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher