Bart Jan Spruyt

Nieuws

10 oktober 2018 door Reformatorisch Dagblad

Bart Jan Spruyt schaamt zich vanwege zijn "hovaardige oordeel" over ds. Kersten

"Ds. G. H. Kersten heeft de pech gehad dat hij óf grondeloos gehaat óf blind geadoreerd werd (en wordt)," schrijft Bart Jan Spruyt over de grondlegger van de SGP en de Gereformeerde Gemeenten. Een groep bevindelijk-gereformeerden roemt Kersten vanwege zijn preken en meditaties. Een andere groep haat hem vanwege zijn politiek en theologie en vanwege zijn houding in de oorlog.

Spruyt las onlangs dit nieuwe boek van Bart Bolier over het leven van Kersten. "En het heeft me overtuigd," schrijft de publicist in het Reformatorisch Dagblad. "Zozeer zelfs dat ik het met een blos van schaamte heb weggelegd, van schaamte vanwege mijn vroegere, hovaardige oordeel over ds. Kersten. (...) Bolier tekent een Kersten die oprecht vroom was, maar ook een man van de wereld. (...) Hij zocht eenheid en bleef, anders dan vele van zijn volgelingen, betrokken op de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij was geen hypercalvinist en trok de heilsorde veel minder ver uit elkaar dan vele van zijn latere volgelingen."

Het valt de columnist bovendien op dat Bolier de moed heeft gehad om "de fouten, zwakheden en tekortkomingen van ds. Kersten open en eerlijk te benoemen". "De toegang tot deze man als eenvoudig kind van God is dankzij het boek van Bolier heropend, en dat stemt ook tot diepe dankbaarheid."

Lees hier het volledige commentaar van Bart Jan Spruyt. Lees ook het CIP-interview met Bart Bolier: "Dominee G. H. Kersten zag de demonische geest van de Duitsers te laat".

Foto: EO

Reacties

J
"...want het is niet gelijk de mens ziet;

want de mens ziet aan, wat voor ogen is,

maar de HEERE ziet het hart aan."Dominee G. H. Kersten zag de demonische geest van de Duitsers te laat".ANALOOG:

Vermoedelijk zien zeer velen de demonische geest van de "ideologie van de wreede" NIET, voordat het TE LAAT is!"Blaas de bazuin en waarschuw het volk." (Ez. 33:3)

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher