Asia Bibi

Nieuws

09 oktober 2018 door Stichting HVC

Binnenkort meer duidelijkheid over Asia Bibi na rechtszaak

Gisteren verscheen Asia Bibi voor het Hooggerechtshof in Pakistan. De rechters hebben laten weten hun uitspraak binnenkort te publiceren, meldt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC).

Op 19 juni 2009 werd Asia Bibi gearresteerd, na een woordenwisseling met enkele moslima’s over een beker water. Volgens de vrouwen zou ze hierbij de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd. Ze werd aangeklaagd, gearresteerd, door de rechter schuldig bevonden aan godslastering (blasfemie) en ter dood veroordeeld.

Uiteindelijk kregen advocaten het in 2015 bij het Hooggerechtshof voor elkaar dat het doodsvonnis werd opgeschort. Sindsdien wacht de christin haar nieuwe rechtszaak af in de gevangenis. Diverse keren werd de zitting aangekondigd, maar steeds uitgesteld of op het laatste moment geannuleerd.

De advocaat Saif-ul-Malook heeft zijn verdediging van ruim een uur lang uitgesproken. Hij oogde goed voorbereid en werd serieus genomen door de rechters. Hij trekt de getuigenverklaringen van de moslima’s in twijfel en stelt dat niet kan worden vastgesteld dat Asia Bibi daadwerkelijk de profeet heeft beledigd. Het was een ruzie met een harde woordenwisseling, maar van blasfemie is geen sprake, aldus de advocaat. De rechters vroegen meermalen aan de advocaat van de aanklagers om bewijzen. Die waren echter niet overtuigend.

Het is nu wachten op de uitspraak van de rechters. Die uitspraak kan elk moment volgen, maar dit kan ook enkele dagen duren om de veiligheid van de betrokkenen bij deze zaak te kunnen verhogen. Extremistische groeperingen hebben aangekondigd dat er verschrikkelijke consequenties zullen volgen wanneer Asia Bibi wordt vrijgesproken. Op sociale media wordt opgeroepen om Asia Bibi op te hangen en wordt de sfeer steeds grimmiger.

Blijf hier op de hoogte van de situatie rondom Asia Bibi.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher