Asia Bibi

Nieuws

08 oktober 2018 door Stichting HVC

Pakistaans Hooggerechtshof behandelt vandaag zaak Asia Bibi

Op maandag 8 oktober, 3.398 dagen nadat Asia Bibi werd gearresteerd, dient haar rechtszaak bij het Pakistaanse Hooggerechtshof. De voorbereidingen zijn in volle gang, meldt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC).

Advocaat Saif-ul-Malook verbleef dit weekend in Islamabad om de laatste voorbereidingen te treffen. De advocaat is zelf moslim, maar besloot toch om de verdediging van Asia Bibi op zich te nemen. “Iedereen heeft mensenrechten, ook christenen. Er zijn geen bewijzen dat de beschuldiging van godslastering juist is. Ik ben er vrij zeker van dat ze zal worden vrijgelaten als de rechtszaak zal plaatsvinden”. De advocaat staat inmiddels zelf op de dodenlijst van de extremistische (islamitische) groeperingen en wordt continue beveiligd. Het is bewonderingswaardig dat hij desondanks heeft besloten om vandaag op de zitting te verschijnen.

Asia Bibi wacht de uitspraak af in haar cel. Om veiligheidsredenen is ze zelf niet aanwezig bij de zitting. Er circuleren berichten dat Bibi lijdt aan beginnende dementie, maar haar woordvoerder laat weten dat dit bericht onjuist is. Natuurlijk trekken ruim negen jaar gevangenschap een wissel op de mentale gezondheid van elke gevangene. Regelmatig tobde de christin afgelopen jaren ook met haar lichamelijke gezondheid. In augustus jl. werd er opnieuw een dokter bij haar geroepen, maar na de daarop volgende behandeling is haar gezondheid op dit moment relatief goed. Afgelopen maanden is er gewerkt aan een vluchtplan, zodat Bibi als ze wordt vrijgesproken, op een veilige manier de gevangenis en Pakistan kan verlaten. HVC is nauw betrokken bij de veiligheid van Asia Bibi, haar familie en haar advocaat.

Inmiddels hebben ook de Pakistaanse media de zaak opgepakt. In het binnenland ligt de zaak heel gevoelig. Extremistische moslims zijn er op gebrand om Asia Bibi te doden, zeker nadat Mumtaz Qadri in 2016 werd opgehangen. Qadri, de lijfwacht die gouverneur Salman Taseer in 2011 doodde omdat hij het opnam voor Bibi, werd door de overheid met de dood gestraft. Hij is in de ogen van de radicale islam echter een held en zijn dood moet gewroken worden. Stichting HVC vraagt om gebed voor een rustig verloop en veiligheid voor alle betrokkenen. Massale demonstraties of volksgerichten kunnen funest zijn voor andere christenen en de algemene veiligheid in het land.

Een HVC-projectleider is ter plaatse en doet verslag van de rechtszaak. Communicatiemiddelen in de zaal zelf zijn verboden, maar zodra er nieuws te melden is, hoopt HVC dat te melden via haar eigen website.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify