Sulawesi ramp

Nieuws

05 oktober 2018 door MAF

Pilotenorganisatie MAF start hulpactie voor Sulawesi

De zendings- en hulpverleningsorganisatie MAF start met een inzamelingsactie om ondersteuning te bieden aan de slachtoffers van de recente aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Sulawesi in Indonesië. MAF is inmiddels al actief in het gebied met personeel en vliegtuigen.

Een totaal van 1400 mensen is volgens de laatste cijfers om het leven gekomen bij de aardbeving op 28 september. Daardoor ontstond een tsunami van zes meter hoog die delen van de noordelijke kust verwoestte. Het zwaarst getroffen is de stad Palu, de hoofdstad van de provincie Centraal-Sulawesi.

MAF heeft 130 vliegtuigen over de hele wereld en verzorgt transport voor honderden hulporganisaties naar crisisgebieden. De organisatie heeft 150 medewerkers en vijftien vliegtuigen gestationeerd in de regio rondom Sulawesi, in Papua en Kalimantan.

Het eerste vliegtuig van MAF is afgelopen dinsdag aangekomen in het rampgebied zelf. Er wordt samengewerkt met andere organisaties zoals Ethnos360 Aviation, Helivida en ASEAN Coordinating Centre for Humanitarian Assistance. MAF gaat luchttransporten verzorgen en helpen bij het opzetten en herstellen van communicatiemiddelen.

Een van de MAF-medewerkers die halsoverkop vanuit zijn standplaats op Papoea naar Sulawesi is afgereisd is de Nederlander Wilbert Rietveld. De oorspronkelijk uit Vlissingen afkomstige MAF-medewerker woont en werkt sinds 2015 op Papoea, waar zijn Nederlandse vrouw en hun drie kinderen ook zijn.

MAF heeft inmiddels een groep schoolkinderen die op bezoek was in Palu ten tijde van de aardbeving en vast kwam te zitten geëvacueerd naar het deel van Sulawesi waar ze vandaan kwamen. Verder staan er transporten op het programma voor ondermeer de organisatie Samaritan’s Purse.

Een MAF-piloot die afgelopen dagen over het getroffen gebied vloog was onder de indruk: "Er zijn gebieden bij waar door de aardbeving de grond is gaan schuiven alsof het water is geworden. We kwamen uiteindelijk bij een dorpje van 5000 mensen dat door de verwoesting van de wegen totaal onbereikbaar is geworden. Ze moeten nu vier dagen lopen om de buitenwereld te bereiken. Dus we hebben een kans te doen waar we goed in zijn – onbereikbare gemeenschappen bereiken’’.

Adri van Geffen, directeur van MAF Nederland; "Met onze expertise en onze vliegtuigen kunnen we in deze crisissituatie, waarin veel wegen onbegaanbaar zijn geworden, een enorme bijdrage leveren aan de hulp voor de mensen in het getroffen gebied in noordSulawesi.’’

Lees hier meer over het werk van MAF.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify