Ide Gooden

Levensverhaal

04 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Van machineontwerper naar zendeling: "God zette alle lichten op groen"

Zweefvliegen is zijn hobby. Ook heeft Ide een warm hart voor de derde wereld en het Evangelie. Dan kom je al snel uit bij MAF (Mission Aviation Fellowship). Namens deze zendingsorganisatie bereiden Ide en Sabine Gooden zich met hun twee dochters voor op een vertrek naar het zendingsveld. Waar ze gaan wonen en werken? Dat wordt de komende jaren duidelijk.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

“In mijn studententijd kwam ik tot levend geloof,” vertelt Ide. “Ik heb niet een speciaal bekeermoment gekend. Door activiteiten zoals de Alpha cursus en veel Bijbelstudies met medestudenten heeft mijn geloof zich verder ontwikkeld. Na onze trouwdag besloten Sabine en ik om met een auto door heel zuidelijk Afrika te reizen. We hebben veel moois gezien. Voor het eerst zagen we het verschil tussen ontwikkelingslanden en de wereld waarin wij zijn opgegroeid.”

Hoe kregen jullie oog voor de grote verschillen tussen ontwikkelingslanden en onze westerse wereld?
“We waren een keer verdwaald, waarna we ons tentje opzetten bij lokale mensen die hun leven in een hutje doorbrengen. We hebben ons eten met ze gedeeld en verhalen uitgewisseld. Tijdens die momenten heb ik gezien dat sommige mensen helemaal niets hebben in verhouding tot de luxe wereld waarin wij leven. Medische zorg is voor hen bijvoorbeeld nauwelijks beschikbaar. Het mooie is dat MAF op dat gebied verschil maakt. Toen al leek het mij heel betekenisvol om mensen naar een ziekenhuis te vervoeren. Betekenisvoller dan een machine ontwerpen, waaruit mijn werk nu nog bestaat.”

De naam MAF is gevallen. Hoe zijn jullie met hen in aanraking gekomen?
“Zweefvliegen is altijd een hobby gebleven. Daarnaast groeide ons verlangen om ons in te zetten voor mensen die over minde luxe dan wij beschikken. Daarbij is het Evangelie onze motivatie. Al deze aspecten komen niet toevallig allemaal samen in MAF. We wilden niet kiezen voor 'huisje, boompje, beestje' en achteraf spijt krijgen dat we nooit die stap zouden hebben genomen. En dus namen we contact op met MAF.”

Na het besluit met de vliegopleiding te beginnen kwam Ide niet door de medische keuring heen. “Ontdekt werd dat het dieptezicht van mijn ogen niet goed was ontwikkeld. Mij werd aangeraden om een jaar lang lenzen te gaan dragen. Als er geen verbetering zichtbaar werd zou ik niet door de keuring komen. Als het wel verbeterde zou ik één oog kunnen laten laseren om het verschil tussen links en rechts terug te brengen. Het dragen van lenzen had gelukkig effect. Mijn ogen werkten steeds beter met elkaar samen. Vervolgens ben ik door de medische keuring gekomen en kon ik aan de vliegopleiding beginnen.”

Momenteel werkt Ide nog parttime als constructeur in de machinebouw en is hij bezig met het halen van zijn Airline Transport Pilot License-theorie. Hij moet examens doen in 14 vakken en minimaal een score van 75% behalen. Daarna strijdt Ide voor een instrument rating en een commercieel vliegbrevet, gaat hij naar de Bijbelschool en ondergaat hij een tropenkeuring. In het eindstadium volgt een bush vliegtraining in Australië of Suriname waar hij zal leren veilig te landen op de kleine modderige landingsbanen.

Jullie weten nog niet waar in 'Verweggistan' jullie precies terecht gaan komen. Hoe is het om op persoonlijk vlak mensen uit je omgeving los te laten?
“Ik geef toe dat familie het lastig vindt dat we vertrekken. Het is nogal wat om je kinderen en kleinkinderen los te laten, in de wetenschap dat ze naar een verre plek verhuizen. Op mijn werk merk ik ook dat er minder uitdagingen zijn, omdat mijn vertrek aanstaande is. Maar van afscheid nemen is nog geen sprake. De bedoeling is dat we in de zomer van 2020 écht vertrekken.”

Wat komt er op praktisch gebied allemaal bij kijken? Bijvoorbeeld thuis en in de kerk?
“We hebben een klein koophuis. De vraag is: verhuren we het onder of kiezen we voor verkoop? Daar zijn we nog niet uit. Gelukkig hebben we nog een hele tijd om daarover na te denken.

Afgelopen februari kregen we te horen dat we als zendelingen in opleiding zijn aangenomen door de VEZ (Vrije Evangelisatie Zwolle), de kerk waar wij heen gaan. Dit is prachtig nieuws omdat het betekend dat de gemeente achter ons staat in deze missie. Dat het zover is gekomen is niet vanzelfsprekend. De VEZ heeft het zendingswerk de laatste jaren geprofessionaliseerd. Dat bekent dat je als zendeling aan een aantal eisen moet voldoen voordat je namens hen wordt uitgezonden. Het mooie is dat de VEZ ons nu ook achter de broek zit bij praktische zaken zoals het aanstellen van vertrouwenspersonen en het financiële plaatje.”

Wat houdt jullie missie concreet in en wat is jullie droom?
“We willen Christus bekend maken door middel van luchtvaart en techniek, zodat mensen door onze daden of gesprekken kunnen zien dat we Hem dienen. Het vliegtuig is slechts een middel en geen doel op zich. In het vliegtuig liggen evangelisatiefolders en bovendien verspreid ik het Evangelie indirect door evangelisten naar afgelegen gebieden te vervoeren. Ik ben meer een doener dan een evangelist, maar in persoonlijke gesprekken vertel ik graag over mijn persoonlijk leven. Het voordeel is dat mensen in een vliegtuig niet weg kunnen lopen,” zegt Ide lachend.

“Mijn vrouw Sabine zorgt in eerste instantie voor een stabiele thuissituatie. Stil zitten is niets voor haar. Ze heeft een medische achtergrond - momenteel werkt ze parttime in een ziekenhuis als operatieassistent. Het zou mooi zijn als ze haar talenten op dat gebied kan inzetten. Uit ervaring weet ik dat MAF-vrouwen zich uiteindelijk allemaal op hun eigen manier inzetten voor Gods koninkrijk.” Ide ervaart dat “God alle lichten op groen heeft gezet” om het zendingsavontuur aan te gaan. “In een jarenlang proces heeft God ons hierop voorbereid. Hij opent en sluit deuren.”

Bezoek hier de website van Ide en Sabine Gooden en neem een kijkje op de website van MAF.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify