kruis

God

03 oktober 2018 door Gertjan de Jong

God laat Zich doodpesten

Het christendom wordt in Nederland vaak als ‘pispaaltje’ gebruikt. Presentator Arjen Lubach maakte onlangs nog een paar fikse ‘Jezus-grappen’ naar aanleiding van een uitspraak van Gert-Jan Segers. Wat moet je met dat soort ‘spotters’? Ze waarschuwen? Gods eer verdedigen?

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Cabaretier Tim van Wijngaarden (Timzingt) werd laatst bij Groot Nieuws Radio geïnterviewd over humor en geloof. Hij verwees naar U2-zanger Bono, die in één van zijn liedjes zingt: “Stop helping God across the road like a little old lady.” Dus: Hou nou eens op met God naar de overkant van de weg te helpen alsof Hij een oud vrouwtje is. Tim: “Heel vaak zijn wij bezig om God te redden, Zijn eer te redden. Terwijl ik denk: God redt óns jongens, dat is de essentie van het Evangelie. God heeft ons niet nodig. Als mensen er met gestrekt been in gaan en grappen maken over het geloof, dan kan dat mij wel kwetsen. Dan denk ik: je doet mij geen recht. Maar ik denk niet zo snel: nu is God beledigd."

Bloedlink
In juni kwam Geert Wilders met het plan om een Mohammed-cartoonwedstrijd te organiseren. Veel moslims werden bloedlink. Letterlijk. Moeten je als christen ook zo opvlammen als iemand Christus bespot? Het lastige van het Evangelie is: de Heere Jezus is Zelf een spotprent geworden. Vrijwillig. Je zou bijna zeggen: het is God-onwaardig. Zo’n bloedende, naakte God aan het kruis, daar valt toch geen eer aan te behalen? Een rooms-katholieke bisschop zei eens: “Een God die Zich heeft laten kruisigen, heeft weinig trots die je nog zou kunnen krenken.”

Op één of andere manier verdraagt God het als wij Hem bespotten, bespugen en zelfs martelen. Zelfs voor Zijn moordenaars bidt hij: “Vergeef het hun…” Dat maakt het Evangelie zo ongrijpbaar, ontregelend en hartverscheurend. God laat Zich doodpesten. Maar van die verschrikking – de moord op God – maakt Hij iets totaal nieuws. Als ‘ultieme loser’ overwint Hij satan, de dood en de zonde. “Jullie hebben kwaad tegen mij bedacht, maar God heeft dat ten goede gedacht, om te doen zoals het op deze dag is: een groot volk in leven te houden.” (Genesis 50:20).

Goddelijke humor
In de Bijbel gaan ernst en blijdschap gek genoeg samen. De Heilige Geest kan ons leren wat ‘goddelijke humor’ is. Die humor gaat veel dieper dan een platte grap. De Deense predikant Kaj Munk, die vanwege zijn openlijke verzet tegen Adolf Hitler is vermoord, schreef eens: “Vroeger was ik altijd ernstig, maar nu fluistert Christus mij in het oor: Laat ze ons op Goede Vrijdag maar doodslaan, we houden ze op Pasen toch voor de gek! En sindsdien raak ik nergens meer van in de war.”

Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij het LCJ, een jongerenorganisatie die werkt vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerken. Lees hier meer over het LCJ.

Reacties

H
Weer een ijzersterke column van Gertjan, dank!
REAGEER
J
"Het lastige van het Evangelie is:

de Heere Jezus is Zelf een spotprent geworden. Vrijwillig.

Je zou bijna zeggen: het is God-onwaardig."Je bedoelt misschien te zeggen: Jezus heeft NIET verhinderd, dat

men een "spotprent" van Hem gemaakt heeft.Dat is ook hetgeen Gods Woord zegt:

Jezus is [nu] niet gekomen om de wereld te oordelen,

MAAR

om de wereld te redden.Ja redden,

want zonder die "spotprent op Golgotha" bleven wij in onze zonden.

De weg naar de Vader bleef dan voor eeuwig afgesloten.

J
Het "lastige" van het evangelie is, dat de moderne christen

Golgotha

OOK steeds meer begint te zien als een "SPOTPRENT".Dit komt omdat men de eerste zoveel hoofdstukken van Gods Woord niet meer ziet/wenst te zien als realiteit!

En dit heeft DRAMATISCHE gevolgen!

Dan heeft er dus ook GEEN "actuele zondeval" plaats gehad.

Dan is Jezus komst ZIN-LOOS geweest!

En dus neemt de zienswijze dat Gogotha een "spotprent is, Gode onwaardig" zelfs bij dominees/voorganger (Kuitert's, Hendriksen, Ter Linden's en c.s.) steeds verder toe.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify