Ds. Carel ter Linden

God

02 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Deze vrijzinnige predikant wil niet-gelovigen bereiken

"Ik voel me thuis bij de vrijzinnigen, maar ik vind dat ik nog steeds heel orthodox ben, in de zin van recht in de leer. Niet-gelovigen moeten ook geraakt worden en de verhalen kunnen begrijpen," zegt ds. Carel ter Linden in gesprek met Trouw. Het dagblad sprak hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Bijbelse miniaturen’.

Ter Linden: "In de Bijbel is de diepste wijsheid te vinden die ik mij denken kan. Die moet levend blijven. De Bijbel is niet het exclusieve bezit van de kerk, of van de synagoge. Het is een kostbaar erfgoed van een oud volk, Israël, dat voor ons allen ter beschikking ligt. Naarmate er minder mensen naar de kerk gaan, moeten we meer zorgen dat de verhalen hoorbaar blijven."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Hij vindt het belangrijk om ook de nieuwe generatie te leren om niet te liegen, niet te stelen, niet te doden. "Die elementaire regels, die Mozes aan zijn volk gaf, heeft de mens in de loop van de geschiedenis ontdekt. Dat leidt tot een prachtig verhaal, van de Tien Geboden." Volgens Ter Linden zijn dit soort verhalen niet geopenbaard door God, maar door mensen ontdekt "als een werkelijkheid die alle mensen aangaat en die onze samenleving toekomst geeft."

De predikant moet er niet aan denken dat ons land de Bijbelse verhalen kwijtraakt en wil met zijn boek de weerstand tegen kerk en geloof verminderen. "Er is genoeg in ons mensen gegroeid aan collectief geweten, aan wat goed is en niet goed. De Bijbel blijft daarop van ­invloed."

Lees hier het volledige interview op de site van Trouw.

Reacties

J
Wat een uitspraak:

"Die elementaire regels, die Mozes aan zijn volk gaf, heeft de mens in de loop van de geschiedenis ontdekt. Dat leidt tot een prachtig verhaal, van de Tien Geboden...

... dit soort verhalen [zijn] niet geopenbaard door God, maar door mensen ontdekt "Als een dominee dat tegen mij zou zeggen in een interview ....pakte ik mijn boeltje bij elkaar en zou zonder ook maar een woord tegen deze persoon te zeggen .... vertrekken! (2 Joh. 1:11)Hier moet je ogenblikkelijk en definitief afstand van nemen!
REAGEER
J
Toen ik enkele jaren geleden in het boek - het verhaal gaat ... van Nico begon te lezen, stond er op pagina 18 boven aan de pagina het navolgende:

"Toen ik uit dit sprookjesboek 's avonds aan mijn kinderen voorlas."Nadat ik dit "ongelooflijk stuk tekst" 3 keer had gelezen en het er dus werkelijk bleek te staan,heb ik het boek gepakt, in meerdere stukken getrokken (zodat dit door NIEMAND meer gelezen kon worden) en daarna in de vuilnisbak gesmeten!.

Daar hoort VULLIS thuis!!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify