Nieuws

01 oktober 2018 door OnderWeg

In vijftig GKv-gemeenten vrouwen in het ambt

Ruim een jaar na het besluit van de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) om plaatselijke kerken ruimte te geven om vrouwen als ambtsdrager te benoemen, hebben circa 50 van de 265 GKv-gemeenten één of meer ambten voor vrouwen opengesteld. Dat blijkt uit een inventarisatie van het magazine OnderWeg.

Minstens 32 van de 50 gemeenten hebben de ambten van ouderling en diaken, en meestal ook het ambt van predikant, voor vrouwen opengesteld. Het gaat voornamelijk om grotestadgemeenten. Er is een twintigtal gemeenten dat ja gezegd heeft tegen (voorlopig alleen) vrouwelijke diakenen. 

Naar verwachting 15 tot 20 gemeenten zullen bij de GKv-synode van 2020 revisie of heroverweging vragen van de besluiten van de synode van 2017 of van de gronden bij die besluiten.

Binnen de GKv mogen vrouwen sinds vorig jaar aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. De zogeheten ‘zwijgteksten’, waarin de apostel Paulus in de Bijbel zegt dat vrouwen niet mogen spreken tijdens de samenkomst, zijn volgens de GKv in zichzelf niet voldoende reden om te zeggen dat vrouwen geen gezag mogen hebben.

Lees ook: Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens! en Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan.

Reacties

B
Ik kan er eerlijk gezegd maar niet aan wennen. Sorry vrouwen, het is een gevoel vanuit Bijbelse gronden die ik heb. En ook natuurlijk de wijze waarmee ik ben grootgebracht, overigens ook Gereformeerd art.31.
REAGEER
H
De leegloop van kerken heeft een beginpunt. Dat is altijd wanneer wij het beter denken te weten dan de Bijbel. Men gaat de Bijbel interpreteren en als een weliswaar waardevol boek zien, maar toch wel wat oud en geschreven voor een andere cultuur dan de onze. Vervolgens verschijnen er vrouwen op de kansel en moeten wij homoseksualiteit accepteren. Daarna kan het snel gaan. Weer een kerk leeggestroomd. Aan de andere kant, de kerken waar men de Bijbel serieus blijft nemen, blijven ook vol stromen. Elke zondag weer opnieuw en op andere dagen ook.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher