Dirk de Wachter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 oktober 2018 door Rik Bokelman

Profetische woorden van psychiater Dirk de Wachter: "We zijn te veel geobsedeerd met geluk"

Vlaanderens bekendste psychiater, Dirk de Wachter, pleit voor minder 'fantastischheid' en voor meer 'gelukkig zijn in gewoon dagelijkse dingen'. Een boodschap die massaal gedeeld wordt op internet. Het zijn profetische woorden. "Ik denk dat we te veel geobsedeerd zijn met geluk." 

De Wachter stelt vast dat mensen vaker dan ooit naar een psycholoog en psychiater gaan. "Wat is er aan de hand, waarom wil iedereen naar de psychiater? We hebben het hier toch goed? We hebben geen grote hongersnood... We hebben het materieel nog nooit zo goed gehad. Waarom zijn we dan zo erg in nood? Waarom nemen mensen zoveel pillen? Zijn we zo vermoeid? Zijn we zo depressief?"

"Ik denk dat we te veel geobsedeerd zijn met geluk. We willen allemaal zonodig dat alles leuk, leuk, leuk is. Dat lijkt me een vergissing." 

"Vroeger was er een hemel na dit leven. Mensen stierven en dan was het in de hemel goed. De hemel is (in ons seculier land, red.) afgeschaft. En nu willen wij zo nodig de hemel hier krijgen. En we hebben ook het idee dat we de hemel kunnen maken en produceren. En dat wij dat in onze Westerse wereld kunnen regelen en kopen. En dat lijkt mij een vergissing; dat we het geluk, de hemel en het fantastische leven kunnen maken, kunnen grijpen. En juist dat zorgt voor veel miserie."

"Heel veel depressie, moeheid en lastigheid wordt veroorzaakt door het streven van een onmogelijke drang naar geluk." 

"We hebben niet langer genoeg aan het gewone geluk. We moeten zonodig het fantastische geluk. We willen het niet 'gewoontjes' hebben, maar fantastisch."

Bekijk deze intrigerende video: 

Reacties

E
Ik zie als voorganger van Gospelkerk Refreshed in het centrum van Vlaanderen en een heel mediagerichte kerk hetzelfde onder vele christenen: fun, genieten zijn dé codewoorden voor christelijke meetings, concerten, conferenties. Meer nog: Jezus wordt voorgesteld als hét Middel om dat christelijke welzijn te bekomen. Als een soort geestelijke Michael Jackson. Bekering en discipelschap wordt vaak herleid tot "het uitstorten van je hart bij het Vaderhart", het brengen van al je frustraties aan de voet van het kruis en meer van dergelijk cheap grace
J
Dit is de vrucht van dat anti-bijbelse gedweep met: Jezus is LIEFDE!

Uiteraard:

Jezus is Liefde, want uit Agapé heeft HIJ zich voor mijn ZONDEN opgeofferd!

MAAR, hij is tevens HEILIG, smetteloos, puur, absoluut rein!

Plus nog tig andere wezenskenmerken, allemaal in optima forma!En die allemaal SAMEN maakt Jezus tot "Gods ZOON".

Het ene kenmerk kan NOOIT en te NIMMER ook maar een "splinter afdoen" aan een van de andere kenmerken!

Mijn ikkigheid heeft fantastisch genoten van deze toespraak :-)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.