opvoeding

Dagelijks leven

02 oktober 2018 door De Nieuwe Koers

De Nieuwe Koers organiseert 4 oktober opvoeddebat

Christelijk opinieblad De Nieuwe Koers organiseert op donderdagavond 4 oktober een debat over het thema opvoeding en geloof.

Aanleiding voor het debat is de special die De Nieuwe Koers begin dit jaar over het thema maakte. Daarin vroegen we ons af: contrasteert de christelijke opvoeding vandaag eigenlijk (nog) wel met het seculiere ideaalbeeld van een succesvol leven?

Prinsjes en prinsesjes
In een reeks artikelen onder de titel ‘Weet je dat je een prinsje bent?’ klonk de analyse dat christelijke opvoeders volop delen in het maatschappijbrede beeld dat ouders hun kinderen steeds meer als prinsjes en prinsesjes behandelen en zich inspannen voor een leuk, pijnloos leven, zonder hobbels. Uit het Grote Trouw Opvoedonderzoek in 2013 bleek al dat gehoorzaamheid, bescheidenheid en ijver het veld hebben geruimd voor waarden als zelfontplooiing, mondigheid en zelfstandigheid.

Impact
Ook in het christelijk smaldeel wint die opvoedkundige benadering steeds meer terrein, signaleerden verschillende experts in ons blad. Ze vroegen zich terecht af: welke impact heeft dit op de ontwikkeling van hun geloof en hun plek in de samenleving? De verhalen in deze serie leverden veel reacties op. Docenten, ouders, predikanten, catecheten, pedagogen, van alle kanten kregen we berichten. Sommigen herkenden zich in de analyse, anderen waren kritisch.

Bredere bezinning
Hoe dan ook, de grote belangstelling voor het thema leert dat er behoefte is aan bredere bezinning. Daarom organiseert De Nieuwe Koers op donderdagavond 4 oktober om 20.00 uur in de Janskerk in Utrecht een debat over de thematiek. Experts vanuit verschillende disciplines (onderwijs, kerk, politiek en opvoeding) zullen met elkaar de degens kruisen. Aan het debat nemen deel: Joël Voordewind, Els van Dijk, Harmen van Wijnen, Janneke Burger, Ron van der Spoel, Jos de Kock, Jurjen de Groot, Wim Dekker en Daniëlle van de Koot.

Partners
Samenwerkende partners zijn JOP, Jong Protestant, de Christelijke Hogeschool Ede en de Evangelische Hogeschool, en de avond wordt mede mogelijk gemaakt door de JiP Foundation. Het debat staat onder leiding van Tijs van den Brink. Tim van Wijngaarden (Timzingt) verzorgt muziek en cabaret.

Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via deze link.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify