kerkbanken

Nieuws

28 september 2018 door Jeffrey Schipper

Kerkganger pleit voor zelfreflectie na vertrek duizenden leden uit GerGem

De Gereformeerde Gemeenten (GerGem) zagen in de periode van 2008 tot en met 2017 ruim 20.000 (doop)leden vertrekken naar een ander kerkverband. Gert-Wim Dubbeldam, lid van de gereformeerde gemeente in Lisse, roept in het Reformatorisch Dagblad op tot zelfreflectie.

"Is de kritiek misschien terecht dat er binnen ons kerkverband hypercalvinistische invloeden te bespeuren zijn, waardoor het Evangelie onder een stolp wordt geplaatst?," vraagt de kerkganger zich af. "Is de grote aandacht (door de hoofdstroom van de predikanten) voor het 'eigene van de Gereformeerde Gemeenten' misschien vooral een strijd om als kerkverband het bestaansrecht te rechtvaardigen? Wordt er daardoor niet te veel uit angst gepreekt, gemediteerd en gehandeld?"

Ook vraagt Dubbeldam zich af in hoeverre jongeren binnen de GerGem onbevangen vragen kunnen stellen en of er sprake is van een kloof tussen een deel van het 'kerkvolk' en ambtsdragers. "Er heerst in veel gevallen een cultuur waarin (doop)leden vaak niet het gesprek aandurven met hun kerkenraad en predikant, om in alle openheid en vertrouwelijkheid hun zorgen te bespreken en te uiten."

In reactie op de vele kerkleden die de GerGem vaarwel hebben gezegd, antwoordde synodepreses ds. J. J. van Eckeveld: "Soms zijn het ook de plaatselijke omstandigheden die leiden tot overgangen. Dat alles baart ons zorgen en stemt tot droefheid." De predikant uit Zeist wijst op de noodzaak van gebed en onderstreept dat "de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking" leidend moet blijven.

Dubbeldam onderstreept de gebedsoproep van de predikant, maar wil er ook op wijzen dat zelfreflectie noodzakelijk is. Lees hier het volledige commentaar in het RD.

Lees ook: Duizenden (doop)leden vertrokken sinds 2008 van GerGem naar andere kerk.

Reacties

W
Compliment voor het opiniestuk van dhr. Dubbeldam! Zijn vragen en argumenten zijn mij uit het hart gegrepen.

Veelzeggend zal het vervolg hierop zijn: op welke manier gaan de kerkelijk leiders van de GG hierop reageren?Zal het weer een monoloog in de Saambinder zijn waarna de schriftuurlijk-bevindelijke luiken weer snel dicht gaan?

Of wordt ditmaal serieus de dialoog gezocht met goedbedoelende gemeenteleden?

En durft men dan ook hierover buiten de bekende kanalen te publiceren, bijvoorbeeld via CIP?
REAGEER
D
Het stuk van broeder Dubbeldam vraagt om een eerlijk antwoord van de zijde van ds. van Eckeveld. Van harte hoop ik dat er in de spiegel gekeken wordt en dat niet degenen die de gergem verlaten hebben, neergezet worden als mensen die niet Schriftuurlijk-bevindelijk zijn. Het zou hem sieren als hij deze uitspraak herroept. De problematiek ligt echt dieper.
REAGEER
Eerst waren de leden bang. Nu de leiders?

Heb toch geen angst! De dood is overwonnen en wij zijn geadopteerd (gekocht) door God zelf. We zijn Koningskinderen, en dan nog wel van de Koning die hemel en aarde gemaakt heeft, onze Vader die ziels veel van ons houdt is DE ALMACHTIGE.HEB TOCH GEEN ANGST!!!
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify