Amsterdam

Nieuws

28 september 2018 door Jeffrey Schipper

Voorganger over bedreigingen moslims: "Dankbaar dat burgemeester dit serieus neemt"

“Het is heel fijn dat burgemeester Halsema heeft toegezegd dat ze met gemeenteleden wil praten die worden bedreigd. Ze neemt ons probleem serieus,” aldus Joël Boertjens. Gisteren spraken raadsleden van de gemeente Amsterdam over een groeiend probleem: bekeerde ex-moslims die worden bedreigd in de hoofdstad. De baptistenvoorganger uit Amsterdam leverde ook een bijdrage en blikt een dag na het debat terug.

Eerder vertelde je over gemeenteleden die bedreigingen ontvangen uit islamitische hoek. Tijdens het debat somde je een aantal incidenten op. In hoeverre nemen de bedreigingen toe en is er een ontwikkeling gaande?
“Dat is moeilijk te zeggen. Eén keer in de zoveel tijd vindt er een incident plaats. In de afgelopen maanden ging het er gelukkig wat rustiger aan toe. Wel kan ik zeggen dat de angst onder gemeenteleden met een islamitische achtergrond is toegenomen. Ze zijn erg terughoudend in het te woord staan van media hierover. En tijdens een recente doopdienst moest ik de dienst stilleggen om herhaaldelijk te benadrukken dat er geen foto's gemaakt mogen worden en dat écht hun veiligheid in gevaar brengt.”

Het COA en de gemeente Amsterdam herkenden zich niet in het beeld dat tot het christendom bekeerde ex-moslims worden geïntimideerd. Hoe vind je dat?
“Uit de beantwoording op deze schriftelijk vragen ontstaat niet de indruk dat de onderste steen boven is gehaald. Deze week verscheen in de media dat er bijvoorbeeld in een asielzoekerscentrum in Budel problemen ontstaan wanneer christenen en moslims bij elkaar worden gezet. Er is dus echt wat aan de hand. Bovendien is met name het COA, geraadpleegd. De gemeente heeft mij en de slachtoffers niet gecontacteerd. Van nauwkeurig onderzoek was dus geen sprake. Wat mij het meest teleurstelde is dat het gemeentebestuur wijst op het feit dat er weinig aangiftes zijn gedaan en tegelijkertijd erkent dat de aangiftebereidheid laag is. Gelukkig gaf burgemeester Halsema aan dat de conclusies onhandig zijn geformuleerd en uitgebreider onderzoek nodig is.”

Waarom is er onder slachtoffers van bedreigingen zo weinig vertrouwen in de politie?
“Vluchtelingen zijn per definitie wantrouwend tegenover overheidsinstanties en de politie, omdat christenen in hun thuisland worden vervolgend vanuit de overheid. Bij mensen die hier tientallen jaren wonen speelt druk vanuit sociale omgeving mee. Als je je nek uitsteekt, geef je je anonimiteit prijs. Dat is een grote stap als je uit een eer- en schaamtecultuur komt.”

Boertjens verwijst ook naar het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam. Eind vorig jaar sloeg Saleh A. ruiten in en stal hij een Israëlische vlag. “Blijkbaar kun je hier zoiets doen en een paar dagen later als 'verwarde man' weer op straat staan. Dan zit de schrik er goed in. Ook bij mensen die om andere redenen worden geïntimideerd. Tijdens het debat werd toegegeven dat de politie bovendien niet echt uit de voeten kan met anonieme aangiftes. Ze zijn niet alleen makkelijk te herleiden, maar de bewijslast is over het algemeen te vaag. Als dat zo is, zijn mensen ook niet bereid om aangifte te doen.”

Halsema laat de bedreigingen meer uitgebreid onderzoeken. Wat moet er gebeuren om dat onderzoek te laten slagen?
“Het is heel complex. Niemand komt met een goed plan, omdat het heel ingewikkeld is. De ene intimidatie is erger dan de ander. Er is geen echte bewijslast. Wat is de grens tussen pesterij en bedreiging? Ik ga slachtoffers uitnodigen om bij het met de burgemeester aanwezig te zijn. Wat ik vooral belangrijk vind is dat Halsema met de bekeerlingen in gesprek wil. Dan hoort ze het uit hun eigen mond en kan zij hen hierover bevragen.

In Amsterdam is veel aandacht geweest voor bedreigde Joden en homoseksuelen. Als bedreigde christenen in datzelfde rijtje komen zou dat al een eerste stap zijn. Het doet mij denken aan wat VVD-raadslid Marianne Poot zei: 'Bedreigde bekeerlingen is voor ons iets nieuws.' En dat is ook zo. Het begint bij bewustwording. Wat dat betreft ben ik heel dankbaar voor het feit dat iedere politieke partij, met uitzondering van een GroenLinks-raadslid, dit serieus opnam tijdens het raadsdebat. Ook D66 en DENK verdienen complimenten voor hun bereidheid om mee te werken aan een oplossing.”

Lees ook: Burgemeester Halsema gaat voorganger bezoeken vanwege bedreigingen moslims.

Reacties

J
Het doet mij denken aan wat VVD-raadslid Marianne Poot zei:'Bedreigde bekeerlingen is voor ons iets nieuws.'IETS NIEUWS!!!

Het is PAS 1.400 jaar "standaard praktijk" om hen te doden.

UITSLUITEND in de situatie, dat men in de minderheid is, blijft het (meestal) bij bedreigingen.Wacht gewoon nog 5 tot maximaal 10 jaar om dit "akkefietje" te onderzoeken en er (mogelijk) iets tegen te gaan doen,

dan lost dit "bedreigings probleem" zich vanzelf op,

want dan worden ze weer conform opdracht: GELIQUIDEERD!
J
MAAR,

dan is de invoering van hun "moorddadige wetten" inmiddels dermate gevorderd,

dat we niets meer/nauwelijks nog iets in de melk te brokkelen hebben in "ons eigen land!"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify