Nieuws

27 september 2018 door Jeffrey Schipper

Armeens gezin vlucht naar gereformeerde kerk in Katwijk om uitzetting te voorkomen

De Armeense jonge vrouw Hayarpi heeft met haar ouders, broer en zus kerkasiel gekregen in Katwijk. In de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Katwijk hoopt de 20-jarige vrouw om uitzetting te voorkomen, melden diverse media.

Toen Hayarpi elf jaar oud was kwam ze met haar ouders, broertje en zusje terecht in het asielzoekerscentrum in Katwijk, schrijft nieuwssite Univers. Ze deden asielaanvraag, inmiddels alweer negen jaar geleden. In afwachting van een beslissing bouwden ze een leven op in Nederland. Waarschijnlijk worden ze woensdag of donderdag van het bed gelicht en verplaatst naar het detentiecentrum in Zeist, om uitgezet te worden naar Armenië.

Het gezin, lid van de kerkelijke gemeente in Katwijk, is woensdagavond door de kerk "opgevangen om tot rust te komen". Tegenover het AD zegt predikant Folkert Rinkersma: "We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar ook onze naasten lief hebben. Deze mensen komen elke zondag in onze kerk en stonden nu ontredderd voor ons. Wij kunnen ze rust bieden, voorlopig voor de periode van een week."

Woensdag demonstreerden ongeveer honderd mensen tegen hun uitzetting. De demonstratie werd georganiseerd door De Goede Zaak en Defence for Children. Daarbij was ook dominee Rinkersma aanwezig. "Als kerkgemeenschap leven we met hen mee," vertelde hij. "Dit kan niet. Zo láng in Nederland. En dan uitzetten? Nee. Dat gaat mij als christen net iets te ver. Nou, heel ver!" 

Wat deze zaak opmerkelijk maakt is dat Hayarpi lid is van PerspectieF, de jongerenorganisatie van regeringspartij ChristenUnie. Bekend is dat ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zich met hart en ziel inzet voor de ongeveer 400 kinderen die met uitzetting worden bedreigd. Hij wilde niet reageren omdat dat "niet in het belang van het gezin" zou zijn.

Tijdens de totstandkoming van het kabinet is de ChristenUnie er niet in geslaagd om het kinderpardon te verruimen. D66 was samen met de ChristenUnie voor een ruimer pardon, VVD en CDA waren tegen. De christelijke partij is voorstander voor een ruimhartiger pardon en heeft zich recent achter de schermen ingezet om Howick en Lili in ons land te laten blijven. Uitzetting van het tweetal werd op het laatste moment voorkomen.

Reacties

Ze maken er een hele stunt van, daar in Katwijk. Als ik minister was, zou ik rustig wachten tot de aanval van collectieve hysterische groepsbraafheid voorbij is en dan de politie de vreemdelingenwet laten handhaven, in het belang van helder denkende Nederlanders.
REAGEER
J
Lijkt heel barmhartig! Misschien in dit geval te rechtvaardigen als Christelijke metgezel in de kerkgemeenschap. Algemeen gezegd: moeten wij de grenzen van de overheid overschrijden? Waartoe leidt dit? SHALOM
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher