kerk

Nieuws

28 september 2018 door SDOK

Vervolging: kans of bedreiging?

Is vervolging voor christenen alleen maar een bedreiging of biedt het ook kansen? Over die vraag gaat een symposium voor predikanten, dat SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) op vrijdag 9 november 2018 organiseert in De Schakel in Nijkerk.

Met het jaarlijkse symposium wil SDOK predikanten toerusten op het gebied van christenvervolging. Het thema van dit jaar wil ook een andere kant van vervolging laten zien. SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom: “We zien vaak dat juist op plaatsen waar christenen vervolgd worden, de kerk groeit. Denk aan landen als China, Iran en India. Paulus zegt in Fil. 1:12 dat zijn gevangenschap tot bevordering van het Evangelie heeft gediend. Dit roept de vraag op: is vervolging alleen maar een bedreiging?”

Ex-gevangene
Hoofdspreker op het symposium, dat geleid wordt door Andries Knevel, is de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek. Jasek, medewerker van een zusterorganisatie van SDOK, kwam begin vorig jaar vrij nadat hij ruim een jaar gevangen had gezeten in Sudan, waar hij zijn cel moest delen met IS-strijders die hem martelden. Op 9 november vertelt hij hoe de Heere deze tijd gebruikte voor Zijn Koninkrijk en hoe veel medegevangenen tot geloof kwamen.

Kansen
De kerk in Nederland komt steeds meer in de marge. Is het verlies wanneer de druk op het christelijk getuigenis binnen het publieke domein groter wordt, of biedt het juist kansen? SDOK-voorzitter ds.

Anne van Olst (CGK Antwerpen-Deurne) laat in zijn bijdrage zien dat Paulus in zijn brieven zegt dat het Evangelie niet ondanks, maar juist dankzij lijden en vervolging wordt verkondigd. In tijden van vervolging groeit de kerk blijkbaar. Wat heeft dit te betekenen voor de kerk in Nederland?

Ds. Luite-Harm Kooij (GKV Nieuwleusen) reisde dit jaar met SDOK naar Pakistan en ontmoette christenen die ernstig lijden. Hij deelt wat hij tijdens deze ontmoetingen heeft ontdekt.

Het symposium is bedoeld voor predikanten, kerkelijk werkers en studenten theologie. Predikanten binnen de PKN kunnen aan dit symposium deelnemen in het kader van studieverlof onder eigen regie binnen de PE. Deelname aan het symposium is gratis, aanmelding is wel verplicht en kan via www.sdok.nl/predikanten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher