Filipijnen tyfoon

Dagelijks leven

27 september 2018 door Dorina Nauta, Tear

Dorina bezocht de Filipijnen: "De tyfoon heeft een litteken achtergelaten"

Dorina Nauta van Tear was vorige week op de Filipijnen. Net voordat orkaan Mangkhut aan land ging, stapte ze weer in het vliegtuig naar Nederland. Als ze de beelden nu voorbij ziet komen, is ze blij dat ze veilig thuis is.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

‘Afgelopen week ontmoette ik mensen die in 2013 alles kwijtraakten door een enorme tyfoon. Er werd veel over gesproken; het heeft een litteken achtergelaten. Hun huis was niet veilig, niet bestand tegen de  orkaan.

In het kerkgebouw worden we warm ontvangen en horen de verhalen van wat er veranderd is na de verwoesting. En dat is nogal wat! De kerk voelt zich meer dan ooit verantwoordelijk voor de dorpsgemeenschap. Ze helpen mensen concreet bij het vinden van werk en inkomen. Vrouwen worden geholpen om hun leven weer op te bouwen door een winkeltje te beginnen. En de kerk traint ze en helpt ze opstarten. Zoals bij de moeder en dochter op de foto. Apetrots dat ze een eigen winkel hebben en in hun onderhoud kunnen voorzien.

In de kerk praten we door over de verandering die plaatsvond. Eén van de vrouwen vertelt over het vertrouwen wat ze heeft gekregen: "Ik heb nu meer vertrouwen voor als er weer een orkaan komt. We weten nu wat we moeten door, we zijn voorbereid. Mijn geloof in God is versterkt en we hebben elkaar. We zijn allemaal broers en zussen. We moeten de uitdagingen aangaan!"

Het spreekt van hoop en van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze kerk vormt een veilig thuis voor de dorpsgemeenschap. Ik ben geraakt door wat ik zie en hoor. Een diep verlangen om als kerk deze mensen te helpen hun leven weer op te bouwen!

Aan de ene kant van een land bouwen mensen hun leven weer op en ondertussen raasde afgelopen weekend aan de andere kant een enorme storm die huizen en landbouwgrond heeft verwoest. Dat roept vragen op waar ik geen antwoorden op heb.

Heer, ontferm U over deze mensen en geef hen een veilig thuis!’

De tyfoon Mangkhut heeft op de Filipijnen tienduizenden huizen verwoest. Tear komt in actie. Klik hier om bij te dragen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher