pastor

God

24 september 2018 door Dick van den Bos

Voorganger: "Sommige mensen vervangen Jezus door de Bijbel"

Pastor Andy Stanley stopt met opmerkingen zoals 'de Bijbel zegt'. Volgens hem gaat de voortdurende nadruk op de Bijbel ten koste van de kernboodschap van het christendom: Jezus' opstanding.

"Ik stop met opmerkingen als: 'De Bijbel zegt, de Bijbel leert, Gods Woord zegt'. Dat is voor mij geen verandering van geloof of theologie. Het is simpelweg een andere benadering om over de Bijbel te praten."

"Tijdens de eerste 350 jaar van het christendom zei geen prediker of leraar 'de Bijbel zegt', want er was niet zoiets als de Bijbel. Uiteraard was er de schrift, maar in de eerste eeuw bouwden mensen hun geloof niet op een dikke verzameling boeken. Niemand kon lezen. Wat de eerste christenen dreef, was een event."

Fundament
"De tijd is aangebroken om terug te keren naar een zeker fundamen, een sterker fundament. Dat is nodig om onze gemeenschap te bouwen." Volgens de voorganger komt dit tot uiting in focus op Jezus' opstanding en willen christenen hun geloofwaardigheid te veel baseren op een Bijbelgedeelte.

"De Bijbel schiep niet het christendom, maar christenen maakten de Bijbel. Wat het christendom schiep, vond plaats op eerste Paasmorgen. In onze cultuur moeten we de focus verleggen van de Bijbel naar de opstanding. Omdat de opstanding volledig verdedigbaar is, precies zoals dat in de eerste eeuw was."

"Ik denk dat sommige mensen de Bijbel de plek van Jezus laten innemen. Wanneer mensen het verhaal horen van de opstanding, kunnen ze daar op leunen omdat het onweerlegbaar en uniek is."

"Als je de volgende generatie wil bereiken en niet alleen de huidige generatie wil behouden en je stemt daar alles op af, zoals je preken, geld en onderwijs, dan zal je kerk sterker worden..."

Nieuwe verbond
"Het hele Nieuwe Testament was simpelweg gebouwd op de toepassing van Jezus' nieuwe verbond, met als opdracht om lief te hebben zoals Jezus ons lief heeft. De apostel Paulus kwam niet met nieuwe regels en wetten."

Reacties

T
Inderdaad is de opstanding van Christus, en zijn volbrachte werk aan het kruis, de essentiële kern, waarop ons/mijn geloof gebaseerd zou moeten zijn. Dat doet niet af, aan het gegeven, dat de Bijbel als geheel van belang is, zijnde het Woord van God.
Sorry Tom, maar de term "Woord (hoofdletter) van God" betreft in de Bijbel zelf de persoon van Jezus Christus. Het feit dat je die titel voor het boek gebruikt onderstreept dat Andy wel degelijk een punt heeft met de stelling dat "sommige" mensen (hij bedoelt ws. "vele") Jezus vervangen door de bijbel.
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify