Tijs van den Brink

Nieuws

21 september 2018 door Dick van den Bos

Tijs van den Brink schrijft open brief naar Klaas Dijkhoff

"Veel dank voor de open brief die je me onlangs stuurde, waarin je je lidmaatschap van de Rooms-Katholieke Kerk opzegde. Ik had het gevoel dat die brief uit je tenen kwam. Veel dank dat je vrij precies uitlegt waarom je vertrekt. Dat helpt ons." Dit schrijft Thijs van den Brink in zijn open brief, gekropen in de personage Kardinaal Eijk.

"Ik wil beginnen met het aanbieden van mijn excuses. Ik had je natuurlijk nooit in de krant een hyperindividualist moeten noemen. Dat past mij niet, in het openbaar oordelen over mensen die ik niet ken. Je daagde me uit, met je uitspraak op het VVD-congres dat het goed is dat kerken een toontje lager zingen. Maar ik had me als geestelijke natuurlijk niet uit mijn tent moeten laten lokken. Veel beter was het geweest als ik je had uitgenodigd voor een gesprek. Dus echt: sorry hiervoor!

Wat ik lastiger vind aan de brief, is dat je aangeeft niet (meer) in God te geloven. Dat spijt me, want ja, dat doen we in de kerk nou juist wel. Dat onderscheidt ons van allerlei andere verenigingen die prachtige dingen doen.

Het spijt me al met al zeer dat onze wegen scheiden. Ik hoop dat het je goed gaat in de tijd die komt. (...) Ondertussen gaan wij door met het dienen van God, het omzien naar de mensen en het bidden voor mensen die ‘in hoogheid zijn’, zoals jij. Als we ooit nog iets voor je kunnen doen: de kerk staat voor je open zolang we bestaan!"

Lees hier de volledige open brief van Tijs van den Brink.

Reacties

Hoe komt Tijs er nu toe om in de huid van Eijk te kruipen?

Als de laatste het nu niet met Tijs eens is, schrijft die dan vervolgens óók weer een open brief? Op papier van het Vaticaan, wellicht?
REAGEER
Sterk!

Al krijg ik wat van al die open brieven. Blijkbaar is de post te duur geworden? Van mij mag het allemaal in een envellop (van de VVD?) en een postzegel erop.
REAGEER
H
Ik vind het pr8ig wat Tijs heeft gedaan. Dit laat zien dat we in een open samenleving zijn, waar dit nog kan. Er wordt op een ludieke manier recht gedaan, aan wat de kerk waarschijnlijk niet gauw zou doen. Transparantie over de reden waarom je gelooft. Bedankt Tijs.P.s. hopelijk niet op EO-papier...
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher