Gungor

Levensverhaal

21 september 2018 door Dick van den Bos

Lisa stopte met geloven na het leiden van een megakerk: "Twijfelen mocht niet"

Lisa Gungor leidde met haar man een enorme megakerk in Amerika - maar inmiddels gelooft ze helemaal niets meer. Een video waarin ze haar verhaal vertelt is in enkele dagen al meer dan 200.000 keer bekeken. "Religie is zo vaak gebaseerd op angst. Mijn droom is dat mensen vrijer gaan leven."

Toen Lisa voor het eerst een pinkstergemeente bezocht, was ze helemaal verkocht. "Het was zo luid, mensen dansten en renden in de kerk. Ik hield ervan en ik was helemaal 'om'. Ik raakte betrokken en ik startte met het daten van Michael. Hij was heel gelovig. We hadden geen seks voor het huwelijk en zelfs met kussen wachtten we."

"Samen werden we uiteindelijk voorgangers van een kerk met 10.000 leden. Onze auto werd betaald en ook alle levensonderhoud."

Ondanks dat de vibe in de kerk erg positief was, liep Lisa al snel tegen moeilijkheden aan. "Ik raakte niet zwanger, en mensen om ons heen bleven zeggen: 'Bid en blijf geloven.' Het bracht twijfels in mij naar boven. Ondertussen spraken we weleens op bijeenkomsten van 16.000 mensen."

"De twijfels over ons geloof namen ondertussen toe. Dat bereikte een climax toen we naar Krakau gingen op vakantie om de concentratiekampen te bezoeken. Het raakte me, al die dramatische ervaringen. Ondertussen moesten wij bidden en genoeg geloven voor een baby en voor onze kerk. Mijn perspectief ging gewoon veranderen."

"Twijfels konden we desodanks niet zomaar uiten. Als je die hebt, ben je namelijk gevaarlijk. Ik dacht, toen ik terug was: wat doe ik hier? We waren niet meer de juiste personen en besloten om de kerk te verlaten. De cultuur is namelijk zo: om erbij te horen, moet je je conformeren."

Huiskerk
De volgende stap werd een huiskerk. Maar alle twijfels die Lisa en haar man hadden, kregen daar alle ruimte. Ze gleden steeds verder van hun geloof af. "Op een dag zei Michael: 'Ik geloof niet meer.'

Voor Lisa was dat lastig. Hoewel ze volledig mee ging in het twijfelen, vond ze deze stap erg groot. Inmiddels geloof ze zelf ook niet meer, en vindt ze dat het geloof gebaseerd is op angst.

Voor haar hele verhaal, bekijk de video:

Reacties

T
Iemand die de bijbel kent , weet dat je op een waarom -vraag geen antwoord krijgt ! Lees Job ! Geloven is vertrouwen dat God het beste met je voorheeft ook als je het niet begrijpt ! Geloven zegt : En toch !!!! Weet ik dat mijn verlosser leeft .

Kenden de mensen de bijbel maar beter ! , dat zou erg veel uitmaken .

Heden ten dage is geloof synoniem met gevoel en ervaringen ( met name positieve ) maar dat is geen bijbels geloof !
REAGEER
T
Deze vrouw heeft nooit echt geloofd want ze heeft er geen idee van wat geloof inhoud. Typisch een geval van zaad wat op harde grond valt , snel opschiet en dan verdort . Het gaat bij dergelijke pinkstergemeenten vaak om “ervaringen” . Als de verwachtingen niet uitkomen ( van geluk , gezondheid , rijkdom en een prettig leven ) is het “ geloof” weg . Het smelt als sneeuw voor de zon omdat het op eigen verwachtingen is gebouwd en geen enkele diepgang heeft ! Zeer tragisch !!
R
Wat een oordeel! Sorry, dat vind ik nou tragisch.

Ik hoor een verhaal van iemand die, samen met haar man, niet alleen op basis van ervaringen en emoties tot een conclusie komt.

Nee, ze denkt ook na, bidt en vraagt, en trekt daar haar conclusies uit.

Dat dit niet uw conclusies zijn valt wellicht te betreuren, maar het is beslist onjuist om haar weg te zetten als iemand die niet begrepen heeft wat het geloof inhoudt.

Ik zou willen daar meerdere christenen vragen durven te stellen en te doordenken en er voor uit durven te komen.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher