Kardinaal Eijk

Nieuws

21 september 2018 door Dick van den Bos

Klaas Dijkhoff bij Pauw over kerkverlating: "Niet de intentie om terug te keren"

Klaas Dijkhoff heeft in het programma Pauw zijn vertrek uit de Rooms-Katholieke Kerk toegelicht. Hij vertelde daar dat het geen makkelijk besluit is, omdat hij warme herinneringen heeft aan de kerk.

"Gefeliciteerd!", opent Jeroen Pauw op het vertrek van Dijkhoff. "Was het een moeilijke beslissing?" Dijkhoff vertelt dat het rationeel gezien een hele logische beslissing was, maar emotioneel lag het anders. "Je hebt toch een emotionele band met de kerk. Je hebt daar veel mooie dingen meegemaakt, ook in familieverband. De sfeer, je oma die er veel bij betrokken was."

"Zo'n thuisgevoel is toch lastig om helemaal af te zweren. Je kunt heel goed katholiek zijn, zonder er iets mee te doen."

Kardinaal
Dijkhoff blikt nog eens terug op de uiteindelijke aanleiding. "Ik zag het interview met de kardinaal, waarbij ik negatief werd aangesproken. Toen ik het las, dacht ik eerst: 'Het zal wel.' Maar ik was in het weekend aan het klussen en ik merkte steeds meer dat het me dwars zat. Toen heb ik mijn gedachten op papier gezet. Daar kwam uiteindelijk het plan bij om me uit te schrijven."

"Ik heb twee typen reacties gehad: compassie en verstoting. Ik hoorde ook wel dat mensen zeiden: jammer, het komt zo hard over." Dijkhoff heeft nog wel een gesprek met kardinaal Eijk in zijn agenda staan. "Ja, dat ga ik doen. Maar het is niet mijn verwachting dat ik zal terugkeren naar de kerk.."

Bekijk hier het gesprek vanaf 15:30:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify