Kees van der Staaij

Nieuws

20 september 2018 door Jeffrey Schipper

Kees van der Staaij wijst op koning Salomo tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen

"Een politicus zei: 'Het leek mij als kind wel wat om Salomo te worden! Ik zag dat helemaal voor me. De hele dag wijze en rechtvaardige besluiten nemen en dan tegen de avond alleen maar mensen die je dankbaar zijn en tevreden naar huis gaan.' Welke politicus in deze zaal was dat, denkt u?," vroeg SGP-leider Kees van der Staaij tijdens zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. 

"Het juiste antwoord is: premier Rutte. Hij verklapte dat tijdens de zogenaamde ‘preek van de leek’ in de Haagse Duinzichtkerk. (...) Ik weet niet precies welke verhalen van Salomo, de wijze koning van Israël, indruk gemaakt hebben op de jonge Mark. Daar zal vast wel het bekende verhaal bij hebben gezeten van de twee vrouwen, die naar Salomo kwamen omdat zij ruzie maakten over een kind. Ze hadden allebei een kind gekregen.

Een van de kinderen was ’s nachts overleden. Allebei claimden ze de moeder van het levende kind te zijn. Hoe komt Salomo hier uit? Wat is wijsheid? Salomo laat een zwaard halen, en doet alsof hij het kind in tweeën wil hakken. Dan zou ieder de helft krijgen. De ene vrouw vindt dat goed: dat moet dan maar. De andere vrouw vindt het verschrikkelijk en zegt: nee, doe dat niet! Geef het kind dan maar aan haar! Daarop zegt Salomo: nu weet ik wie de echte moeder is. De rechtmatige moeder krijgt het kind in de armen.

Een prachtig staaltje van bijzondere wijsheid. Het is een Salomonsoordeel gaan heten. Ook nu zijn ze er volop: moeilijke dilemma’s, complexe hoofdpijndossiers, lastige kwesties waarin je zegt: salomonsoordeel nodig."

Bekijk de volledige bijdrage van Van der Staaij en klik hier om zijn bijdrage terug te lezen:

Reacties

D
Dank, meneer van der Staaij.

Genade om als een licht te mogen schijnen temidden van een krom en verdraaid geslacht.

U ook veel zegen en wijsheid toegebeden!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher