abortus

Dagelijks leven

20 september 2018 door Redactie

Maakt Siriz zich schuldig aan anti-abortus gedrag? - Dick & Jeffrey Podcast

Dick van den Bos en Jeffrey Schipper bespreken in de CIP-podcast een verhaal dat vorige week in tijdschrift De Groene Amsterdammer is verschenen. In dat artikel is kritiek geuit op de organisatie Siriz, die hulp biedt aan vrouwen met ongewenste zwangerschappen.

Dit bericht is te luisteren van 12:23 minuten – 17:36 minuten. 

De kritiek die De Groene Amsterdammer uit is dat Siriz sturend heeft opgetreden in de communicatie met de vrouwen. Het bewijs is een chatgesprek tussen een vrouw die ongewenst zwanger is en een Siriz-medewerker.

Sturend of niet?
Jeffrey deelt een zin die de Siriz-medewerker heeft geschreven: “Stel dat je later als 80-jarig omaatje terugkijkt op je leven, is dit dan ook de meest passende beslissing geweest.” Jeffrey vraagt zich af of deze houding sturend is of niet. 

“Ja, enigszins sturend”, reageert Dick. Jeff vult aan: “Maar dat is alleen als je deze zin leest. Het hele gesprek staat op de site van De Groene Amsterdammer. Dan heb je ook de context te pakken. Daaruit blijkt dat het niet bij die ene vraag is gebleven. Siriz heeft ook gewezen op meerdere mogelijkheden. Zo hebben ze de voors en tegens van abortus geschetst en hebben ze een meer neutrale organisatie aangeraden.”

Jeffrey: “Dus misschien is het ook weer sturend van de journalist om dit als citaat in een artikel te zetten.” Dick vindt het ‘een beetje hypocriet’. “Er zijn zoveel overbodige abortussen in Nederland. En er zijn zoveel organisaties die juist de andere kant opsturen, dat ik denk: laat De Groene zich ook een beetje daarop richten.”

“Waar doel je op bijvoorbeeld?”, vraagt Jeffrey.

Een praktijkvoorbeeld
Dick: “Ik heb een keer een radio-item hierover gemaakt. Een collega belde naar een abortuskliniek zijnde een reformatorisch meisje dat erg met abortus worstelde. De vrouw van de kliniek zei tegen haar: ‘Je kan gewoon langskomen, we halen het gewoon weg. Je moet het niet tegen je ouders vertellen, kom gewoon langs, het is maar een vruchtzakje, dan ben je van het hele gedoe af’. De vrouw van de kliniek pushte mijn collega om langs te komen. Dat is pas sturen.” 

Dick is nog niet klaar met zijn betoog. “Laat ze het dan ook andersom doen. Kijk hoe hard er gestuurd wordt. Maar dat past natuurlijk weer niet bij de ideologie, want het moet wel binnen het liberaal-progressieve plaatje passen. Dat vind ik niet integer.”

Kamervragen
Siriz is overigens geen christelijke organisatie, ze helpen vooral vrouwen in nood. Op de website wordt wel regelmatig verwezen naar christelijke websites voor meer informatie. Dick is benieuwd naar de beweegredenen daarvan.

PvdA-Kamerlid Ploumen gaat Kamervragen stellen over de kwestie Siriz. Wordt vervolgd...

Beluister het gesprek tussen Dick en Jeffrey hier van 12 minuten – 17 minuten:


CIP Podcast
- Gedoe tussen ChristenUnie en SGP: groeien de twee christelijke partijen uit elkaar? - CIP Podcast
- Christelijk Nederland geniet van Opwekking: ''Goed dat er ook mensen aan het woord werden gelaten die vorig jaar genezen zijn'' - CIP Podcast
- Stefan Paas vindt Thierry Baudet een racist: Heeft de Theoloog des Vaderlands gelijk? - CIP Podcast
- Strengere abortuswetgeving in Amerikaanse staten: “Mensen die voor het leven kiezen, worden weggezet als de criminelen” – CIP Podcast
- "Dit is niet Gods plan met mij. Ik ga genezen!" - Waarom het bizarre verhaal van Rosan zoveel indruk maakt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify