Wim Eijk

Nieuws

19 september 2018 door Jeffrey Schipper

Aartsbisdom Utrecht: Kardinaal noemde VVD-leider niet 'kleinzielig'

Deze week besloot VVD-leider Klaas Dijkhoff om zijn lidmaatschap van de Rooms-Katholieke Kerk op te zeggen. Kardinaal Wim Eijk zou hem 'kleinzielig' hebben genoemd in dit interview. In een verklaring benadrukt het aartsbisdom Utrecht dat dit niet het geval is.

Het aartsbisdom schrijft dat Eijk de term 'kleinzielig' op twee momenten in het interview gebruikt om een bepaalde houding te duiden: “Gun een ander zijn uitingen, ga iemand niet dwingen zijn geloof alleen te beleven achter de voordeur. Dat vind ik gewoon kleinzielig.” En even verder in het interview zegt kardinaal Eijk: “Religie achter de voordeur? Wat een kleinzieligheid! Ik gebruik dat woord met opzet. Je moet de grootsheid hebben om religie te accepteren.”

In het interview zegt Eijk dat mensen als Dijkhoff zouden ervoor verantwoordelijk zijn dat veel mensen zijn kerk de rug hebben toegekeerd. Maar de VVD-leider kaatst de bal terug: "U en uw kerk, die eens de mijne was, heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het verjagen van veel goed, liefhebbend en sociaal volk.” De partijleider gaf door middel van een open brief op de website van de VVD een toelichting.

Lees ook: Verontwaardigde priester schrijft open brief aan kerkverlater Klaas Dijkhoff en Waarom veel christenen boos zijn op VVD-leider Klaas Dijkhoff.

Reacties

Ik ben het met bisschop Eijk eens dat religie ook op straat zichtbaar en hoorbaar moet kunnen worden beleden. Als hij erop wijst dat Dijkhoff in een toespraak ervoor pleit om dat te beletten, dan is dit 'kleinzielig' noemen een zeer slecht gekozen reactie. Hij had het een pleidooi voor vrijheidsberoving moeten noemen, want vrijheid van godsdienst en meningsuiting gaat over wat er in de openbare ruimte moet worden toegestaan, het gaat niet over 'achter de voordeur'.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify