Koert van Bekkum

God

19 september 2018 door Jeffrey Schipper

Schandalen Rooms-Katholieke Kerk doen theoloog denken aan David en Batseba

"De Rooms-Katholieke Kerk staat in brand door voortwoekerende misbruikschandalen. Hier passen schaamte en verdriet, maar ook maatregelen die tonen dat de Rooms-Katholieke Kerk beschikt over zelfreinigend vermogen," zegt theoloog Koert van Bekkum in zijn theologenblog.

De doorwerking van de gevolgen van de zonde van het misbruik deed Van Bekkum denken aan een bijdrage van een collegatheoloog. Prof. Wim Beuken schreef over Davids moord op Uria en zijn overspel met Batseba en behandelt de vraag waarom het kind dat hieruit werd geboren toch moest sterven. Van Bekkum: "In een zorgvuldige uitleg van de passage maakt Beuken duidelijk dat er geen sprake is van straf of compensatie voor Uria’s dood. De HEER schenkt David echt vergeving.

Tegelijk is de verzoening pas compleet als ook de toekomst is veiliggesteld. De ziekte waarmee God Bathseba’s zoon treft, is nodig als antwoord op de ontheiliging van de natuurlijke en morele orde die het leven in Israël en van Davids dynastie beschermt. Het is de noodzakelijke consequentie van de verzoening met God. Alleen zo kunnen David en Israël verder.

In eerste instantie is het voor westerse mensen moeilijk contact te krijgen met dit wereldbeeld. Toch is het leerzaam te zien hoe de HEER in dit verhaal niet alleen genadig is, maar ook opkomt voor recht en gerechtigheid en de goede orde in de schepping. Juist nu de vijanden van Gods volk opnieuw alle aanleiding is gegeven de goede naam van de HEER te lasteren."

Lees hier de volledige theologenblog van Koert van Bekkum.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher