Klaas Dijkhoff

Nieuws

19 september 2018 door Jeffrey Schipper

Twintig reacties op breuk tussen VVD-leider en de Kerk

VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff heeft in een open brief laten weten dat hij zich definitief laat uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk. De breuk tussen hem en de Kerk levert veel reacties op. We zetten een aantal veel gedeelde reacties op een rijtje.

Henk van Ginkel: In de Cunerakerk van Rhenen zijn nog twee kleine glas in loodramen aanwezig met een tekst van een voormalig burgemeester: "Laat de kerk nooit de eerbied voor de overheid verliezen, en laat de overheid nooit de raad van de kerk in de wind slaan".

Gert Vos: Kan Klaas zich ook laten uitschrijven bij de VVD, daar wordt ook heel veel goed, sociaal en liefhebbend volk weggejaagd en daar werkt hij zelf aan mee! De grootste asociale partij van Nederland!!

Daan van Lokhorst: Wat ik totaal niet snap: waarom moet dit op de website van de VVD? Is het uitschrijven uit de kerk een politiek standpunt of de privemening van Klaas Dijkhoff? Ik ben het geen van beide (niet katholiek en ook geen VVD-stemmer), maar ik vind het geen pas hebben dat deze privemening van Dijkhoff zo een politiek statement wordt.

Shad Raouf: De VVD doet heel hard haar best om net als GroenLinks, PVV en FvD een 'cult' rondom de persoonlijkheden van hun lijsttrekkers te creeëren. Aangezien Rutte geen greintje karakter kan vertonen, is het Dijkhoff die met zulke persoonlijke verhalen aan de slag gaat.

René Oterdoom: Ik liet mij vorig jaar uitschrijven de VVD. Zouden meer mensen moeten doen.

Gert-Wim Dubbeldam: Een politicus die op de site van zijn (regerings) partij! een open brief deelt over zijn uitschrijven uit de kerk. Met daarbij, op diezelfde website van de VVD, een link naar een uitschrijfformulier. Ik vind dat vreemd. Hoe moeten kerkelijke VVD'ers zich nu voelen?

Erik Meinten: De kerk is teveel een instituut geworden met door mensen bedachte regels. Als ze die nou eens loslaten en de opdracht van Jezus letterlijk nemen, dan krijg je voorgangers zoals Vlaar.

Wichard Hulsbergen: Ik snap dit niet. De kerk is toch geen voetbalclub waar je je lidmaatschap opzegt als het niet meer bevalt? Je gelooft ergens in en daarom ben je lid van een kerk. Toch?

John van Rijsingen: Heel veel sterkte. Heb mij al diverse malen proberen uit te schrijven uit de RK-kerk, maar die geven gewoon aan dat ze mijn inschrijving niet kunnen vinden...
Ben gedoopt en gevormd, dus dat zou het toch moeten zijn. Beter is het om alle kerken niet meer te subsidiëren...

Pieter Wijnheijmer: Ik heb liever dat u uw liefde praktiseert ten bate van de bijstandsgedwongen medemens, dat zal de kerk ook niet erg vinden.

Helene Stafleu: Mag ik even heel hard lachen om deze brief? Met al deze zwaar aangezette naastenliefde? Daar hebben we verdraaid weinig van kunnen merken bij u, meneer Dijkhoff. Ga ergens anders de poseur uithangen.

Anjo Seuters: Dus als Klaas Dijkhoff niét bij naam genoemd was had Klaas zich nóg steeds niet uitgeschreven?! Ik vind het al met al een kleinzerige brief die hij ten onrechte op de site van de VVD wereldkundig maakt.

Gerhard Reker: Als katholiek kan ik Dijkhoff helemaal volgen. Eijk maakt veel stuk. Een hopeloos heerschap die zijn biezen moet pakken. Een liefdeloos figuur. Maar ik verlaat de kerk niet omdat er zo,n Eijk(el) aan het bewind is. Deze zin is ook niet erg christelijk maar laat deze vertrekken.

Priester Jan-Jaap van Peperstraten: Dag VVD, u plaatst op uw site 'n uitschrijving uit de katholieke kerk. Deze uitschrijving is dus kennelijk geen persoonlijke kwestie. Is het partijbeleid dat VVD-leden zich dienen uit te schrijven? Zo nee, waarom plaatst dhr. Dijkhoff zijn uitschrijving dan op de partijwebsite?

Henri Bontenbal: Goedkope stunt van Dijkhoff. Je kunt een instituut niet affakkelen omdat een aantal van haar vertegenwoordigers niet deugen. Zo redenerend zou iedereen z'n lidmaatschap van de VVD direct moeten opzeggen.

Alain Verheij: Hoe vaak maak je het mee dat de leider van de grootste regeringspartij van een land zich middels een open brief uitschrijft bij een religieuze stroming? Het antwoord is misschien wel: nooit. Misschien is dit de eerste keer in de wereldgeschiedenis.

Dilan Yesilgoz (VVD-Kamerlid): IJzersterke & persoonlijke brief van Dijkhoff. ‘Dat het mensen verjaagt als lief zijn zelfs begrensd is door u als het liefde tussen man en man of vrouw en vrouw betreft?
Dat het mensen verjaagt als lief zijn tot zelfhaat moet leiden wanneer de liefde ongehuwd bedreven wordt?’

Leo Lewin: Als ik een boze brief wilde publiceren die ik aan een hooggeplaatst iemand ging sturen, zou ik proberen daarin enig niveau te tonen, inhoudelijk, qua diepgang, toon, stijl, taalgebruik. Dat vindt Dijkhoff blijkbaar niet nodig.

Sidney Smeets: De symboolpolitiek van Dijkhoff, of: wanneer decennialang kindermisbruik en de structurele stigmatisering en afwijzing van LHBT’ers, beschermde seks, abortus en euthanasie je niet over de streep hebben getrokken maar je zo kleinzielig bent dat je persoonlijke kritiek niet trekt.

Cor Peters: Als je toch niet gaat kun je je beter uit laten schrijven.

Reacties

S
Hoewel ik hele andere standpunten heb dan Sidney Smeets hierboven over bijvoorbeeld abortus legt hij wel heel duidelijk zaken bloot bij Dijkhoff. "De symboolpolitiek van Dijkhoff, of: wanneer decennialang kindermisbruik en de structurele stigmatisering en afwijzing van LHBT’ers, beschermde seks, abortus en euthanasie je niet over de streep hebben getrokken maar je zo kleinzielig bent dat je persoonlijke kritiek niet trekt."

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify