Nieuws

18 september 2018 door SGP

SGP over de Troonrede: Goed nieuws, maar de balans moet beter

De Koning heeft gesproken in zijn Troonrede. In het koffertje van de minister van Financiën zit goed nieuws. Er is economische groei en de koopkracht stijgt. Dat stemt tot dankbaarheid. Toch zijn er voor de SGP ook een aantal punten van zorg.

Eén: de balans tussen verdienen en inleveren. “Het is mooi dat we in deze tijden van voorspoed veel geld met elkaar weten te verdienen, maar ik vind het dan onlogisch dat we naar verhouding meer belasting en premies moeten afdragen,” aldus Kees van der Staaij. “De Nederlander mag wat mij betreft zelf ook best merken dat het economisch goed gaat.”

Twee: de verdeling van het geld. Van der Staaij: “Het is geen geheim dat wij vraagtekens plaatsen bij de afschaffing van de dividendbelasting. Liever zien wij die 2 miljard euro ten goede komen aan gezinnen en aan kleinere ondernemers. Het grote verschil in belastingdruk tussen één- en tweeverdieners (ze betalen soms tot wel 6x zoveel belasting) blijft bestaan, en dat doet pijn.”

En als derde punt van zorg noemt de SGP-voorman het experiment met staatswiet: “Dat is wel het allerbelabberdste compromis van dit kabinet. Nederland heeft een buitengewoon slechte reputatie op het gebied van drugs. De door de coalitie gesloten ‘drugsdeal’ gaat wat de SGP betreft daarom meteen van de baan.”

Reacties

S
Het is leuk dat de overheid aan koopkrachtreparatie doet (sinds de jaren '90 vooral via belastingverlagingen) maar daarmee legt ze de basis voor verdere bezuinigingen op voorzieningen en sociale zekerheid als het economisch weer minder gaat.Koopkracht die verloren is gegaan doordat steeds hogere prijzen van producten uit de commerciële sector gecombineerd met loonmatiging moet met bedrijfsgeld worden gerepareerd en niet met sigaren uit de eigen doos van de werknemer.
S
Maar bedrijven hoeven dit totaal niet te doen o.a. omdat de keus aan de onderkant van de arbeidsmarkt groot is met o.a. een Europese arbeidsmarkt. De arbeidsparticipatie van vrouwen heeft ook grote invloed op de spanning op de arbeidsmarkt. Ik denk dat D66 niet alleen om ideologische redenen tegen het fulltime moederschap is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify