Frank Bosman

Nieuws

18 september 2018 door Omroep Brabant

Theoloog bekritiseert kerkverlater Klaas Dijkhoff: "Hij wil hier politiek munt uitslaan"

“Iedereen mag zelf weten of hij zich uitschrijft, maar dit vind ik hypocriet. Dijkhoff wil een politiek correct statement maken, hij wil hier politiek munt uitslaan,” zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. Hij reageert op het nieuws dat VVD-leider Klaas Dijkhoff zich definitief laat uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk.

Kardinaal Wim Eijk noemde Dijkhoff in een interview "kleinzielig" genoemd en "een hyperindividualist". Mensen als Dijkhoff zouden er volgens Eijk voor verantwoordelijk zijn dat veel mensen zijn kerk de rug hebben toegekeerd. Dijkhoff kaatste de bal terug en is juist van mening dat de kerk daar zelf voor heeft gezorgd en dus haalt hij hard uit naar de aartsbisschop.

Het feit dat Dijkhoff een open brief publiceerde op de VVD-website, geeft Bosman het idee dat het om een pr-stunt gaat. "Ik zou tegen Dijkhoff willen zeggen: gebruik je politieke gewicht en landelijke bekendheid om mee te werken aan verbetering van de kerk," aldus Bosman tegenover Omroep Brabant. "Eruit stappen is de gemakkelijkste oplossing. Het is veel moeilijker om te blijven en mee te werken aan de transformatie. Eijk is relatief streng in de leer maar je kunt wel proberen om met hem te praten."

“Ik vraag me af wanneer Dijkhoff voor de laatste keer als niet-toerist in de kerk was," vervolgt de theoloog. "Het gaat eigenlijk om iemand die al niet kwam, hij was nominaal katholiek. Zo’n persoon stapt eruit. Het is jammer van iedereen die vertrekt, maar eigenlijk stond hij al op de drempel.”

Ook de protestanste theoloog Stefan Paas hekelt de open brief van de VVD-leider. Hij spreekt van een "foute" actie. Paas: "Fout 1: schrijf je in stilte uit in plaats van er een theatraal nummer van te maken. Fout 2: schrijf je uit vanwege een betere reden dan dat de kardinaal je 'hyperindividualist' noemde. Vriend Aartsen zei wel ergere dingen. Fout 3: ga als VVD'er niet poëtisch doen over liefde en cohesie.

Fout 4: als je eigen club elke week in opspraak is... enfin. Fout 5: als politiek leider op de site van een politieke partij een uitschrijfbrief zetten van de kerk komt neer op schending van scheiding kerk en staat. Fout 6: VVD'ers vinden dat religie privé is. Doe dat dan ook." Priester Jan-Jaap van Peperstraten is not amused. "Het plaatsen van een uitschrijvingsbrief op de website van een regeringspartij is een ernstige schending van de scheiding van kerk en staat."

Reacties

S
Het leidt in elk geval de aandacht mooi af van de dividendbelasting en de VVD laat ook nog eens zien dat de ook liberale D'66 geen monopolie heeft op kerkkritiek.

Verder helemaal eens met de opsomming van Stefan Paas in het artikel. Het suggereert toch een bepaalde partijcultuur aldaar.
REAGEER
De aartsbisschop begon, wat Eijk over Dijkhoff zei, sloeg nergens op. Dus zegt Dijkhoff iets over Eijk en zijn club, terecht lijkt me, waarom zou de E. wel en D. niet in het openbaar de ander een veeg uit de pan mogen geven? Als Bosman denkt dat D. alleen maar nominaal katholiek was, moet hij blij zijn dat D. nu nominaal buitenkerkelijk is. Laten B. en E. ook even Spreuken 5:10-17 een plek in de RK theologie geven, want wie niet aan de eigen belangen denkt, komt in de hel, of is er naar onderweg.
REAGEER
J
Ik meende net in de troonrede op te vangen, dat

de BTW ----- N O G ----- VERDER OMHOOG GAAT.DIJKHOFF zal wel gedacht hebben:

Kijk als ik dan elke week een eurootje minder in de collecte hoeft te doen,

dan heb ik alvast een MOOIE compensatie!!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify