Eerlijk over eten: "Minder eten weggooien zorgt voor een betere wereld"

Dagelijks leven18 september 2018
Nienke Boone

Gooi jij ook wel eens eten weg als je te veel hebt klaargemaakt? Dit heeft gevolgen voor mensen aan de andere kant van de wereld, stelt Nienke Boone. Namens Woord en Daad houdt zij zich bezig met de bewustwordingscampagne 'Aan Tafel!' om aandacht te vragen voor een duurzame leefstijl en eerlijk eten. Haar boodschap: “Minder eten weggooien zorgt voor een betere wereld.”

Wat houdt de campagne 'Aan Tafel!' in en waarom is het nodig?
“Woord en Daad werkt in ontwikkelingslanden om armoede te bestrijden. Zo krijgen boeren trainingen om hun productieproces te verbeteren en voedselverliezen te verminderen. Als we onze projecten bezoeken merken we steeds meer dat mensen kampen met voedseltekorten en droogte als gevolg van klimaatverandering. Dat heeft alles met onze Westerse leefstijl te maken en daarom zijn we deze bewustwordingscampagne gestart over eerlijk eten en tegen voedselverspilling.”

Wat bedoel je daarmee?
“Ons gedrag heeft impact op onze medemens in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten, denk maar aan uitputting van natuurlijke hulpbronnen, ontbossing en klimaatverandering. Het is vreemd wanneer we aan de ander kant van de wereld mensen helpen om zich weerbaar te maken tegen negatieve effecten van klimaatverandering en tegelijkertijd niet kijken naar de oorzaken. Daarom proberen we mensen in Nederland bewust te maken dat een duurzame leefstijl positief effect heeft voor mensen in ontwikkelingslanden”

"Met het laten groeien, verwerken en vervoeren van voedsel dat aan het eind van de keten wordt verspild, is een jaarlijkse zinlose uitstoot van zo’n 3,3 gigaton CO2 gemoeid."

Jullie campagne gaat over voedselverspilling. Hoe kan ik mensen in Afrika beïnvloeden door het weggooien van voedsel?
"Met het laten groeien, verwerken en vervoeren van voedsel dat aan het eind van de keten wordt verspild, is een jaarlijkse zinlose uitstoot van zo’n 3,3 gigaton CO2 gemoeid. Om dit in perspectief te plaatsen: wanneer de CO2-uitstoot van wereldwijde voedselverspilling wordt vergeleken met de totale CO2-uitstoot van landen, dan zou voedselverspilling de derde grootste uitstoter zijn na China en de Verenigde Staten. Minder voedselverspilling betekent dus ook een minder zware belasting voor het milieu. En dat is hard nodig! Want als gevolg van klimaatverandering krijgen mensen in verschillende Afrikaanse landen te maken met overstromingen en droogtes,” antwoordt Nienke.

Nienke bracht eerder dit jaar een bezoek aan Burkina Faso. “Vanuit de hoofdstad van het land reden we door naar het noorden om onze projecten op te zoeken. Onderweg zagen we de gevolgen van de klimaatverandering. De grond is op allerlei plekken roodbruin en er zijn veel barsten te zien.

Als het gaat om voedselverspilling, hoe groot is dit probleem in ons eigen land?
“Gemiddeld verspilt iedere Nederlander zo’n 50 kg voedsel per jaar. Wanneer je een paar overrijpe bananen weggooit, besef dat het niet alleen om het product op zich gaat. Voordat die banaan in de supermarkt belandde, is daar heel wat aan voorafgegaan. Op de banenplantage heeft iemand met veel moeite de banaan gekweekt en geoogst, waarna het is verscheept naar ons land. Je gooit dus niet alleen een banaan weg, maar ook alle tijd, land, water en energie die erin is gestoken.

Overigens is dit ook een probleem voor boeren zelf, omdat ze soms niet over goede opslagmogelijkheden beschikken. Zo'n 30 % van de productie gaat verloren omdat eten niet goed wordt opgeslagen.” Daarom zet Woord en Daad zich in ontwikkelingslanden in voor betere opslagmogelijkheden en een goede toegang tot de markt.

"Koop zoveel mogelijk fairtrade producten in de winkel. Dan weet je zeker dat die producten zijn gemaakt door mensen die er een eerlijk loon voor hebben gekregen."

In Nederland richt Woord en Daad zich vooral op bewustwording van eerlijk eten en minder weggooien. Woord en Daad heeft als onderdeel van de Aan Tafel! campagne begin augustus in samenwerking met Uitgeverij De Banier de nieuwe FIER uitgegeven, een magazine voor christelijke vrouwen over bewust leven en eerlijke keuzes rond voedsel. In het blad word je aan de hand van verschillende artikelen, interviews en recepten geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan! Zo krijg je tips om seizoensgroenten te kopen, wat minder vlees te eten en vind je lekkere kliekjesrecepten.

Hoe wordt in FIER gewezen op het belang van een duurzame leefstijl?
“In een interview legt ChristenUnie-minister Carola Schouten uit waarom ons eten zo waardevol is. Zo zegt ze onder meer: 'We zijn wel gaan denken dat groente en fruit er goed uit moet zien. Terwijl een kromme komkommer nog steeds lekker is. En een tomaat met een raar uitsteeksel ook. Dat die producten weggegooid worden, is helemaal niet nodig. Daarom vind ik de Instock restaurants zo geweldig. En pas was ik bij de Verspillingsfabriek, ook zo’n mooi initiatief.'”

Verder wijst Nienke op het verspillingsdagboek van Janneke Witzier. “Ze beschrijft hoe zij met haar gezin probeert om duurzame beslissingen te nemen. Bij maandag schrijft zij: 'Rommelige dag. Twee oudsten hebben school, jongsten hebben nog vrij en ik heb zelf ook nog een vakantiegevoel, hoewel ik vanmorgen wel een presentatie gegeven heb. Ik besluit niet te moeilijk te koken en haal de bistro-minikrieltjes uit de koelkast. Eigenlijk waren ze voor in het weekend, maar omdat we toen met meer waren, ligt dit nog in de groentela. Even datum checken. Jammer, twee dagen te laat. Ik kijk, ruik. Niets aan de hand. Deze krieltjes kunnen gewoon in de pan.'”

"om voedselverspilling tegen te gaan is het raadzaam om het eten dat vanavond overblijft in te vriezen om het zo later op te kunnen eten."

Heb je concrete tips voor onze lezers om een duurzame leefstijl te ontwikkelen?
“Koop zoveel mogelijk fairtrade producten in de winkel. Dan weet je zeker dat die producten zijn gemaakt door mensen die er een eerlijk loon voor hebben gekregen en niet zijn uitgebuit. Deze mensen beschikken bijvoorbeeld over goede arbeidsvoorwaarden. Ze hebben bijvoorbeeld recht op zwangerschapsverlof. Over het algemeen betaal je voor een faitrade product meer geld. Het voordeel is dat een deel van het geld wordt geïnvesteerd in gemeenschappen. Denk aan een kraamkliniek of naschoolse opvang. Ik spreek daarom liever niet over duurdere, maar eerlijke prijzen.

En om voedselverspilling tegen te gaan is het raadzaam om het eten dat vanavond overblijft in te vriezen om het zo later op te kunnen eten. En om boodschappen te doen met een lijstje en creatief te koken met restjes. Uiteindelijk gaat het om de basishouding: hoe gaan we met ons eten om? Door daar zo eerlijk en duurzaam mogelijk mee om te gaan, dragen we bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Als christen geloof ik dat God de mens heeft aangesteld als rentmeester over deze aarde. Dat heeft niet alleen betrekking op de natuur, maar ook op mensen aan de andere kant van de wereld die de negatieve gevolgen merken van onze Westerse manier van leven.”

In Fier lees je hoe je als christelijke vrouw in Nederland zó kunt omgaan met voedsel (inkopen, bewaren, consumeren) dat er eerlijker kansen ontstaan voor mensen in armoede. Daarom vind je in deze FIER naast (h)eerlijke recepten, do it yourselfs (maak je eigen etagère voor een habbekrats) ook veel tips om voedselverspilling tegen te gaan. Klik hier om het magazine te bestellen en lees hier meer over de campagne 'Aan Tafel!'.

Foto boven: Tiwifotografie

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho