God

18 september 2018 door Kerk in Actie

Noodkreet Syrische predikant: "Blijf alsjeblieft voor ons bidden"

De gevolgen van zeven jaar oorlog in Syrië zijn groot. Ds. Harout Selimian van de Armeense Evangelische Kerk is ondanks alles in Aleppo gebleven. “Tijdens de hevige gevechten kwamen we als kerken regelmatig samen om te bidden. Nu verzamelen we gegevens om te achterhalen hoeveel christenen er nog in Aleppo wonen. We roepen ook Syrische christenen op om terug te keren. Ze zijn hier zo nodig.”

In totaal zijn zeker 12 van de 18 miljoen Syriërs gevlucht, waarvan de helft buiten de landsgrenzen. De kerken in Syrië hebben het moeilijk. Gebouwen zijn verwoest en tweederde van hun leden is gevlucht.

Terugkeer in Syrië
Inmiddels keren voorzichtig de eerste jongeren terug. Ook al is het nog niet helemaal veilig, ze willen graag werken aan het herstel van hun land. De voorbereiding daarvoor is gestart, maar er leeft veel onzekerheid. Hoe zorgen we dat de huizen en kerken weer worden opgebouwd? Hoe kunnen jongeren straks weer aan werk komen? Kerk in Actie steunt de lokale kerken om een veilige plek te creëren zodat steeds meer christenen terug kunnen keren naar huis.

Bron van hoop
Meer dan drie miljoen Syrische kinderen gaan niet naar school. Er is nauwelijks werk, er is weinig voedsel en tot op de dag van vandaag komt er geen water uit de kranen in Aleppo. Dominee Selimian: “Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Pastor, u moedigt ons aan om in Syrië te blijven, maar er is een tekort aan alles. Onze kinderen zijn slecht gevoed. Wat moeten we doen?’ Mijn antwoord is dan vaak: God zal ons voorzien.”

Als dominee binnen de Armeense kerk hoopt Harout Selimian de komende maanden een bijdrage te leveren aan het vredesproces. De christenen die tijdens de oorlog in Syrië verbleven, zullen volgens hem in de toekomst een belangrijke rol spelen. “Via deze weg wil ik de Nederlandse kerken en christenen enorm bedanken. Veel kerken en organisaties hebben ons gesteund - vanaf het begin van de oorlog. We werden aangemoedigd om te blijven en zo een bron van hoop te zijn. Blijf alsjeblieft bidden voor christenen in Syrië: om te blijven of om terug te keren.”

Herbouw in Irak
Ook in andere landen in het Midden-Oosten hebben kerken en christenen onze steun nodig. In Irak bijvoorbeeld zijn duizenden christenen op de vlucht, maar langzaam keren ontheemden terug, onder andere naar de vlakte van Ninevé. Via lokale partners zet Kerk in Actie zich in voor de herbouw van meer dan 1.500 huizen voor christenen ten zuiden van Mosul. De kerken in Libanon en Jordanië houden hun deuren open voor vluchtelingen uit buurlanden en bieden hulp met voedselpakketten en onderdak. Ze delen wat ze hebben, maar ze voelen zich regelmatig alleen staan.

Nieuwe kerken in Egypte
Ook voor kerken in Egypte is de steun van Nederlandse kerken welkom. In dit land lijkt het gezegde uit de vroegchristelijke kerk op te gaan: het bloed der martelaren is het zaad der kerk. “Na iedere bomaanslag zitten de kerken voller”, aldus dominee Andrea Zaki. “De kerk in Egypte is gegroeid”, vertelt hij. “We hebben in de afgelopen jaren veel nieuwe kerken geopend en veel nieuwe voorgangers aangesteld. Hoe meer ze ons bedreigen, hoe vaster ons geloof.” Zaki roept kerken wereldwijd op om voor hen te bidden en hen te steunen: “Gebed is enorm belangrijk. Het sterkt ons enorm wanneer we steun van buitenaf ontvangen bij nieuwe aanvallen en tegenslagen en wanneer we weten dat de wereld ons hoort en ziet.”

Actieweek
Kerk in Actie luidt de noodklok voor kerken in het Midden-Oosten. Zeker in Syrië zijn de gevolgen van zeven jaar oorlog groot. Maar ook andere landen in het Midden-Oosten hebben het zwaar. Dankzij de steun van de wereldwijde kerk zijn er voorzichtige tekenen van hoop. De jongeren die terugkeren naar Syrië kunnen de ondersteuning vanuit Nederland goed gebruiken. Maar ook de kerken in Irak, Egypte, Libanon en Jordanië hebben uw hulp nodig. Uw gebed en steun blijven nodig om te zorgen dat zij vol kunnen houden en hun land weer op kunnen bouwen. Helpt u mee tijdens de actieweek van 23 t/m 30 september?

Actiepakket
Op www.kerkinactie.nl/actieweek staan liturgiesuggesties, actiesuggesties en powerpointpresentaties waarmee u als kerk de situatie in het Midden-Oosten onder de aandacht kunt brengen. Ook zijn er persoonlijke verhalen en filmpjes om in een kerkdienst mee aan de slag te gaan. Speciaal voor de campagne schreef The Psalm Project het lied ‘Versterk uw lijdend Lichaam’. U kunt gratis bladmuziek downloaden om samen met de gemeente te zingen.

Dit artikel is te lezen in Diakonia nr. 4 (2018), het vakblad voor diakenen. Wilt u Diakonia thuis ontvangen? Lees hier meer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify