katholieke kerk

Nieuws

12 september 2018 door Jeffrey Schipper

Nederlandse bisschoppen schamen zich voor nieuwe misbruikschandalen

De Nederlandse bisschoppenconferentie reageren maandag in een gezamenlijke verklaring op het rapport over seksueel misbruik door priesters en religieuzen in Pennsylvania. “Wij ervaren net als veel gelovigen opnieuw pijn en schaamte," citeert het Katholiek Nieuwsblad.

De Rooms-Katholieke Kerk staat wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling vanwege recente misbruikschandalen in de VS, Chili, Australië en Ierland. Onlangs werden meer dan 300 priesters in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Het misbruik speelde zich af over de afgelopen zeventig jaar en is gepleegd in zes van de acht bisdommen in Pennsylvania.

De bisschoppen roepen gelovigen in hun verklaring op om "schaamte en pijn om te zetten in toewijding tot preventie en herstel voor de slachtoffers". Ook geven zij aan dat ze “niet altijd goed en adequaat” gereageerd toen acht jaar geleden de eerste verhalen over misbruik naar buiten kwamen. De bisschoppen maken duidelijk dat er lessen zijn getrokken. Men wijst op de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die de Kerk in Nederland eist bij de benoeming van mensen die namens de Kerk actief zijn.

Afgelopen weekend liet bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch in alle kerken van zijn bisdom een brief voorlezen naar aanleiding van het recente misbruikschandaal. "Door hun gedrag hebben zij mensen niet bij God gebracht maar in veel gevallen het geloof in het hart van mensen op de proef gesteld of zelfs gedoofd. Dat vormt een reden tot diepe schaamte," aldus De Korte.

Lees hier de hele brief van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher